El conseller d’Economia i Finances, Francesc Homs, ha dit aquest matí que el Govern central “no té pressa i eternitza les inversions en infraestructures clau per al futur de Catalunya”. En el marc de la jornada L’empresa privada com a suport de l’obra pública: l’experiència europea, Homs ha demanat una major implicació de l’executiu central en el finançament de les vies de comunicació que han de permetre connectar Catalunya amb Europa i assegurar-li, així, la competitivitat davant dels nous mercats emergents. El conseller d’Economia ha donat algunes dades que exemplifiquen aquest relaxament en les inversions per part de Madrid. Així, l’any passat la Generalitat va sufragar un 46% de la inversió global en infraestructures a Catalunya, molt per sobre del 20,7% per part de l’Administració central. Els ajuntaments també superen les inversions de Madrid, ja que n’aglutinen un 33,3%.
El conseller Homs ha posat de manifest com la falta d’implicació del Govern central pot “hipotecar el creixement futur de Catalunya”. Les exportacions catalanes de béns i serveis representen més del 50% del nostre PIB. “Més de la meitat de la nostra activitat econòmica passa per aquestes portes d’entrada i de sortida, que són les infraestructures”, ha explicat. Per això, el 2002 la Generalitat va treure a concurs obres per un valor total de 2.677,1 milions d’euros, xifra que el 2003 serà molt superior. “Catalunya té una economia internacionalitzada i les infraestructures són imprescindibles per alimentar el nostre model econòmic de futur”, ha assegurat Homs.
En aquest sentit, el conseller s’ha mostrat convençut que les inversions en infraestructures cal fer-les ara i no posposar-les, ja que“els reptes de futur s’han de començar a encarar des d’avui”. En aquest sentit, Homs també s’ha referit a la proposta de Pasqual Maragall, que preveu invertir 54 mil milions d’euros en 15 anys per construir grans equipamenst de comunicació. “Maragall hauria de saber que actualment s’estan invertint sis milions d’euros cada any en infraestructures, fet que d’aquí a quinze anys suposaria una inversió total de 90 milions d’euros, molt per sobre del que proposa el seu partit. Així doncs, la proposta dels socialistes redueix a la meitat la inversió anual que avui ja s’està fent”, ha explicat.
Durant la conferència, Homs ha reconegut que la necessitat de construir noves infraestructures és urgent. Per això, la conjuntura actual exigeix plantejar-se noves formes de finançament per impulsar aquests equipaments essencials ja que“l’avanç cap a l’equilibri pressupostari i la voluntat dels governs de no apujar els impostos fan que sigui complicat finançar les infraestructures a curt termini íntegrament amb capital públic”.
Així, Homs aposta per als partenariats públics i privats a l’hora de construir els grans equipaments per a Catalunya.“Quan el sector privat ve estimulat per la competència, és capaç de produir obres i serveis administrant millor, circumstància que les administracions públiques hem de saber aprofitar”, ha explicat. En aquest sentit, també ha celebrat en el seu pla d’infraestructures, el Partit dels Socialistes faci “un gir radical en la seva postura respecte al finançament privat de l’obra pública, ja que fins ara l’havien criticat per sistema al Parlament. M’alegro que hagin rectificat i espero comptar amb el seu suport d’ara en endavant”.