El conseller d’Economia i finances, Francesc Homs, s’ha mostrat partidari d’introduir canvis en l’impost de societats. “Abaixar aquest impost seria la mesura que tindria més impacte a l’hora de fomentar el teixit de pimes català”. A més, ha afegit, “crearia ocupació, estimularia la inversió i ens ajudaria a reactivar l’economia catalana en un context d’incertesa”. El Conseller, que ha exposat aquest matí a Tarragona les iniciatives del Govern català per impulsar la internacionalització de les pimes, ha proposat rebaixar aquest impost a les pimes que inverteixin a l’estranger, sempre que mantinguin o millorin el seu ràtio d’ocupació a Catalunya. “Hem de tenir en compte que la internacionalització no pot tenir un efecte de deslocalització”, ha puntualitzat.
A Catalunya, aquest impost va créixer el 2002 un 19% i “una part d’aquest dinamisme s’ha de quedar a Catalunya”, ha dit el Conseller. Per això, Homs proposa que l’impost de societats s’incorpori a la cistella dels ara onze tributs en què la Generalitat participa des de l’aprovació del nou model de finançament.
En el marc del simposi El futur de les pimes tarragonines: el repte de la internacionalització, organitzat per Pimec-Sefes, Homs ha explicat que, actualment, el 50% del PIB català prové de la venda de béns i serveis a l’exterior. Així, les polítiques de la Generalitat per fomentar l’obertura cap a l’exterior de les pimes s’orienten a millorar la fiscalitat, incrementar la inversió pública - especialment en infrastructures-, i crear instruments financers específics.
Quan a la inversió pública, el conseller d’Economia ha recordat que la Generalitat invertirà, durant el 2003, 3.700 MEUR en infrastructures, “un esforç clau perquè les empreses catalanes guanyin competitivitat i exportin a Europa i al món”.
Finalment, també ha posat de manifest que des del Departament d’Economia i Finances, s’han creat instruments financers per ajudar les pimes a créixer i a obrir-se cap a l’exterior. Actualment, existeixen els crèdits bonificats i a llarg termini de l’ICF; els diversos fons de capital risc impulsats per la Generalitat; AVALIS, una Societat de Garantia Recíproca que avala les pimes que necessitin finançament, i els fons de titulització FTGENCAT.
L’objectiu de totes aquestes mesures impulsades pel Govern és passar de les actuals 17.000 pimes exportadores a 20.000, en tres anys. I arribar a tenir 300 multinacionals catalanes. Tarragona, 21 de març del 2003