Es reuneix el Consell d’Institucions de l’Acord Estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l’ocupació i la competitivitat de l’economia catalana
El conseller d’Economia diu que algunes de les mesures s’inclouran en els pressupostos de la Generalitat per al 2005
El conseller d’Economia i Finances de la Generalitat, Antoni Castells, ha presidit aquest dimecres al matí la reunió del Consell d’Institucions de l’Acord estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l’ocupació i la competitivitat de l’economia catalana, format pels màxims representants de les institucions que el passat 17 de febrer van consensuar les bases de l’Acord. Durant la trobada, Castells ha informat als assistents de l’evolució dels treballs de les vuit comissions que s’encarreguen d’elaborar les propostes i mesures estratègiques. El Consell ha valorat positivament la feina feta fins ara.
Segons ha dit Castells,“l’Acord avança a velocitat de creuer, i en la línia marcada al mes de febrer. Podem tenir els primers continguts concrets a finals de juliol, i les primeres accions s’inclouran en els pressupostos de la Generalitat per al 2005”. Una de les raons que expliquen “la bona marxa de l’Acord”, és en paraules del conseller, “el magnífic clima de treball, el consens i la voluntat de diàleg de tots els representants”.
A l’acte d’avui hi han assistit com a membres del Consell d’Institucions els consellers de Treball i Indústria, Josep Maria Rañé, i de Comerç, Turisme i Consum, Pere Esteve; el, president de Foment de Treball, Joan Rosell; el president de Pimec, Josep González; el president de Fepime, Eusebi Cima; i els secretaris generals a Catalunya dels sindicats CC.OO i UGT, Joan Coscubiela i Josep Maria Álvarez.
Calendari d’actuacions
La reunió ha servit per examinar l’estat de l’evolució dels treballs, un cop aquests han començat a produir resultats. El coordinador general dels treballs, Josep Oliver, ha informat exhaustivament de la tasca realitzada fins ara per les vuit comissions, formades per experts proposats per les entitats signatàries del text de l’Acord i d’altres experts en cada àmbit. Les comissions treballen agrupades segons les línies mestres de l’Acord:
Infrastructures de transport, telecomunicacions i energètiques Polítiques actives d’ocupació i formació Recerca, desenvolupament tecnològic i innovació Polítiques socials Relacions laborals Finançament de l’activitat econòmica Entorn afavoridor de l’activitat empresarial Internacionalització i projecció internacionalLes comissions s’han reunit diverses vegades i en alguns casos estan avançant ja acords. Les primeres conclusions estaran llestes entre els mesos de juliol i setembre d’enguany, preveient-se mesures a incloure en els pressupostos de 2005 i un desplegament posterior al llarg d’aquesta legislatura. L’Acord també contempla que es creïn diversos indicadors per avaluar en el futur l’eficàcia real de les accions proposades.
L’objectiu final de l’Acord és conduir l’economia catalana cap a un model de creixement més competitiu i socialment cohesionat i que fomenti la qualitat de l’ocupació, d’acord amb les exigències pròpies d’una economia cada cop més internacionalitzada. Tot això, a través d’un procés novedós en el que conflueixen aspectes de concertació social i acords de caràcter més estratègic