Homs diu que s'han de crear més instruments de col·laboració entre les economies de Catalunya i Polònia

query_builder   14 juliol 2003 17:57

event_note Nota de premsa

Homs diu que s'han de crear més instruments de col·laboració entre les economies de Catalunya i Polònia

El conseller demana a la ministra d’Integració Europea polonesa el suport del seu Govern per vehicular els fluxes d’inversió entre els dos països

El conseller d’Economia i Finances, Francesc Homs, ha assegurat avui que “en el futur, s’hauran de crear més ponts i plataformes de col·laboració entre Catalunya i Polònia per obrir activitats econòmiques entre els dos països“. Homs ha fet aquestes declaracions després de la conferència que la Ministra d’Integració Europea, Danuta Hübner, ha ofert a la seu del Patronat Català Pro Europa a Barcelona. En la seva intervenció, Homs ha demanat a la ministra la col·laboració del Govern del seu país per “vehicular els fluxes d’inversió” que Catalunya i Polònia han d’establir durant els propers anys.

El conseller ha explicat que el Govern català fa anys que aposta per una col·laboració estreta entre els dos països. Un exemple són instruments com el COPCA –centres de promoció de negocis arreu del món-,  i les XILES -oficines d’informació laboral als països d’origen- ja instal·lades a països com el Marroc i Polònia. Homs ha comentat que “avui el món empresarial busca seguretat política, laboral i jurídica en els països on volen invertir”. I és que un dels principals problemes que té avui Polònia és l’elevat índex d’atur que se situa prop del 20% de la seva població. No obstant, el conseller ha afegit que Polònia té un gran recorregut econòmic, potser el més gran de tots els Estats que a partir del proper 1 de gener del 2004 formaran part de la nova Europa dels vint-i-cinc. És per això que, segons ha afirmat “Catalunya mai no va tenir cap dubte davant l’entrada de Polònia a la UE”.

Finalment, el conseller ha dit que el creixement de l’economia catalana dependrà en el futur de la capacitat de col·locar tots els productes i serveis que fabrica fora de les seves fronteres, en concret en els mercats dels deu països que a partir de l’any que ve formaran part de la UE. En aquest sentit, Homs ha situat Polònia “com un país amic i de referència per a Catalunya durant els propers deu anys”, i ha apostat per aprofundir en les relacions entre els dos països.