El Tribunal Català de Defensa de la Competència ha imposat una sanció a l’empresa Endesa Distribución Eléctrica, SLU de 120.000 euros per abús de posició dominant en el mercat de distribució elèctrica del municipi de Sabadell. Aquesta empresa es va negar de manera injustificada a permetre l’accés a la xarxa de distribució a Electra Caldense, un dels seus competidors, per tal que pogués subministrar energia elèctrica al polígon industrial “Can Roqueta II”. Amb aquesta resolució, el Tribunal confirma l’estudi dels fets  que prèviament havia fet la Direcció General de Defensa de la Competència, que depèn del departament d’Economia i Finances.

L’octubre de 2002, Electra Caldense va denunciar que Endesa li havia denegat l’accés a la línia de distribució “Sabadell-Trinitat” exigint-li documentació innecessària segons la normativa vigent i al·legant sobresaturació de la xarxa. La Direcció General va enviar l’expedient al Tribunal Català de Defensa de la Competència el gener del 2003. Després d’estudiar el cas, el Tribunal considera que Endesa va abusar de la seva posició de domini i que va actuar injustificadament perquè no va satisfer les demandes de prestació de serveis. Segons la Llei 16/1989 de defensa de la competència, aquesta conducta constitueix motiu de sanció.

Endesa és la propietària de la línia a la qual Electra Caldense va sol·licitar la connexió, fet que la convertia en subministradora necessària de l’empresa denunciant. La Llei 54/1997 del sector elèctric estableix que perquè existeixi un mercat liberalitzat i en plena competència el distribuïdor té l’obligació d’atendre en condicions d’igualtat les demandes de connexió que li facin altres companyies, fins i tot si són competidores. El Tribunal també considera que sí que hi havia capacitat suficient a la xarxa com per atendre sense cap tipus de risc la petició d’Electra Caldense. A més, també té en consideració que Endesa va donar un tractament desigual i arbitrari a les demanades d’electricitat, ja que mentre esgrimia que la xarxa estava sobresaturada, atenia altres peticions a la mateixa zona que igualaven el total de potència que Electra Caldense li havia sol·licitat.

Malgrat que el juny del 2004 Electra Caldense va presentar un escrit de desistiment de la seva denúncia perquè les dues companyies estaven intentant resoldre el conflicte amistosament, el Tribunal va decidir procedir amb la resolució. Aquest organisme entén que la qüestió plantejada és d’interès general ja que té relació amb el subministrament elèctric, un bé universal i essencial. El Tribunal també manifesta a la seva resolució que l’existència en el mercat de la lliure competència és un element fonamental per al manteniment del model econòmic.

A l’hora de fixar la quantia de la sanció, el Tribunal ha tingut en compte dos factors especialment remarcables. En primer lloc, que el grup Endesa ha actuat reiteradament contra la lliure competència a través de les seves filials. I en segon lloc, que l’abús de la posició de domini és una infracció considerada de caràcter greu, tant pel Tribunal de Defensa de la Competència com per la jurisprudència comunitària. La decisió es pot impugnar davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

El Tribunal disposa d’una pàgina web on es poden  consultar les resolucions que adopta: www.gencat.net/economia/tcdc