Castells s'adreça oficialment a Solbes per iniciar les negociacions per revisar el model de finançament

query_builder   15 juliol 2004 14:35

event_note Nota de premsa

Castells s'adreça oficialment a Solbes per iniciar les negociacions per revisar el model de finançament

CASTELLS S’ADREÇA OFICIALMENT A SOLBES PER INICIAR LES NEGOCIACIONS PER REVISAR EL MODEL DE FINANÇAMENT

El conseller d’Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya, Antoni Castells, ha explicat aquest matí a Catalunya Ràdio, que s’ha adreçat formalment al vicepresident del Govern espanyol i ministre d’Economia, Pedro Solbes, per demanar-li “començar les negociacions formals per revisar el sistema de finançament autonòmic”. Amb aquest gest, el conseller dóna compliment a l’acord de la part catalana de la Comissió Mixta de Valoracions que es va reunir el passat dia 1 de juliol, i va decidir demanar formalment al Govern central l’inici de les converses. Castells ha dit que, fins ara, ha mantingut trobades informals amb destacats membres del Govern central, però que ha arribat el moment d’establir“calendari i una agenda molt més precisos”. La voluntat del Govern català és que aquest nou sistema entri en vigor durant aquesta legislatura.

El responsable de les finances de la Generalitat ha manifestat la voluntat del Govern català d’abordar la qüestió del finançament en dues etapes diferents que haurien de transcórrer en paral·lel. En primer lloc, resoldre aspectes més urgents que es poden solucionar al marge de la revisió estructural del sistema, com és el cas del finançament de la sanitat o de les despeses extres que han suposat diverses lleis estatals amb repercussió a Catalunya. D’altra banda, caldrà una negociació a fons amb l’estat i la resta de Comunitats Autònomes per acordar les línies fonamentals del nou sistema.

Transparència amb les balances fiscals

El conseller Castells ha anunciat que el Govern català ha elaborat alguns estudis sobre els fluxos de solidaritat entre Catalunya i l’Estat espanyol. “Els divulgarem i els explicarem bé perquè siguin àmpliament coneguts i demanarem a l’Estat que contribueixi a donar la màxima transparència possible al coneixement dels fluxos fiscals que hi ha entre les Comunitats Autònomes”.

El conseller ha demanat claredat i objectivitat metodològica al voltant de les balances fiscals. “Catalunya és molt solidària. I ho és tant que pot haver-hi un problema d’insolidaritat envers Catalunya. Perquè només hi ha solidaritat, quan aquesta és justa”.