1. El centre cerdà ha commemorat avui el seu aniversari amb la jornada “L’espai transfronterer a l’Europa de la salut”, amb uns 150 assistents al municipi d’Alp
  2. La consellera de Salut, Olga Pané; el conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, i el director general de l’ARS Occitanie, Didier Jaffre, han coincidit a subratllar l’important paper cohesionador de l’hospital al territori
Fotografia de les autoritats i participants en la Jornada, presidida per la consellera de Salut, Olga Pané, i el conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch.{"name":"2024/11/08/13/47/9e47b6fe-e036-4b93-9717-e7de373a3eb1.jpg","author":"Departament d'Unió Europea i Acció Exterior","type":"0","location":"0","weight":1148568}


L’Agrupació Europea de Cooperació Territorial (AECT) – Hospital de Cerdanya celebra aquest any el 10è aniversari, que s’ha donat per finalitzat avui amb la jornada “L’espai transfronterer a l’Europa de la salut”, amb més de 150 assistents. La trobada ha tingut lloc al Palau d’Esports i Congressos d’Alp i ha reunit autoritats, experts i representants d’institucions europees per debatre les oportunitats i els desafiaments del model transfronterer.

Els 10 anys de l’hospital arriben en un moment decisiu per a la col·laboració sanitària transfronterera a Europa i han servit per subratllar el paper pioner de l’AECT-Hospital de Cerdanya com a referent en l’àmbit de la salut pública a les regions frontereres. Obert a finals del 2014 i ubicat a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, l’Hospital de Cerdanya és encara avui l’únic hospital transfronterer i binacional a Europa.

La consellera de Salut, Olga Pané, actualment presidenta del Consell d’Administració de l’AECT-Hospital de Cerdanya, ha compartit la celebració “d’un centre hospitalari únic a Europa tant per la seva governança i el seu funcionament com pel seu finançament, compartits entre dos països de la Unió, que ofereix atenció sanitària accessible i d’altíssima qualitat a ciutadans d’ambdós costats de la frontera. Una aposta transfronterera valenta en el seu dia, que avui és ja una referència a nivell europeu i un símbol de cooperació sanitària, gràcies, sobretot, a la tasca dels seus professionals.” El proper repte, ha assenyalat Pané, “és aconseguir que aquest espai transfronterer gaudeixi d’un marc jurídic únic, que reconegui la seva singularitat i la seva excepcionalitat, com recull el tractat de Barcelona, signat pels dos estats.”

Així mateix, el conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, ha assenyalat que “aquest centre es va pensar com un exemple visible del que havia de ser la cooperació entre el nord i el sud, una cooperació basada en l'interès comú. I aquest és l'ADN de la pròpia construcció europea. Europa existeix perquè ha de servir l'interès comú.” Duch ha afegit que “l'Hospital és, també, un model de solidaritat, perquè va ser finançat en un 60% per la Unió Europea, i una mostra del que es pot fer en el marc de les relacions interpirinenques.

Per la seva banda, el director general de l’ARS Occitanie, Didier Jaffre, ha posat l’Hospital de Cerdanya com a exemple de gestió, adaptació i proximitat, i ha animat a altres centres hospitalaris dels dos estats a seguir el seu exemple. Amb l’Hospital, ha afirmat, "els habitants dels dos costats de la frontera tenen accés a una mateixa atenció a la salut de molt alta qualitat".

Manuel Szapiro, director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, ha estat també present en l’acte i ha apuntat que “la cooperació transfronterera es troba al cor del projecte europeu. És per això que l’Hospital de la Cerdanya s’ha convertit en un símbol i un referent a la UE. Actualment, hi ha 150 milions d’europeus que viuen en regions transfrontereres que representen un 40% del territori europeu, per tant, esperem que aquest èxit europeu serveixi d’inspiració a altres territoris amb característiques semblants. Des de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona treballarem per donar resposta i aportar solucions als reptes que encara planteja aquesta infraestructura sanitària innovadora, que dona servei a pacients de banda i banda dels Pirineus”.

Grégory Guibert, director general adjunt de l’Hospital, ha presentat el balanç dels primers 10 anys de funcionament del centre, "que exemplifica l’èxit de la cooperació entre catalans i francesos, i que ofereix atenció sanitària completa, segura i de qualitat als ciutadans d’ambdós costats de la frontera, en un territori muntanyós i allunyat dels grans centres sanitaris."

El director general, Xavier Conill, ha presentat els principals reptes de futur, centrats en el desenvolupament de serveis de proximitat i la noció d’espai de salut transfronterer, subratllant que “el nostre hospital demostra com la col·laboració en el marc de la Unió Europea pot tenir un impacte directe, positiu i essencial en la vida quotidiana dels ciutadans.”

L’acte també ha inclòs ponències de destacats experts en cooperació transfronterera. Jean-Louis Valls, director de la Comunitat de Treball dels Pirineus, ha parlat sobre els esforços de col·laboració transfronterera als Pirineus, mentre que Martin Guillermo, secretari general de l’Associació Europea de Regions Transfrontereres, ha abordat els instruments actuals, com el programa B-Solutions, amb el qual es pretén facilitar la resolució de barreres administratives en zones transfrontereres.

La jornada ha deixat palès el compromís de l’Hospital de Cerdanya i les institucions europees amb una sanitat col·laborativa que travessi les fronteres nacionals, fent tangible el projecte europeu en el dia a dia dels ciutadans. La trobada ha finalitzat amb visites guiades a les instal·lacions hospitalàries, que han permès als assistents conèixer de prop el funcionament d’aquest projecte, un exemple únic de la visió europea que treballa per una cohesió territorial efectiva i sostenible.

La commemoració del 10è aniversari de l’Hospital de Cerdanya coincideix amb la celebració, ahir, dia 7 de novembre, a Barcelona, dels 20 anys de l’Euroregió Pirineus Mediterrània. Creada el 29 d’octubre de 2004, l’Euroregió és una organització de cooperació política, entre el Govern de la Generalitat de Catalunya, el Govern de les Illes Balears i la Regió d’Occitània. Es va transformar en una Agrupació Europea de Cooperació Territorial (AECT) el 2009, i per tant és reconeguda des d’aleshores com una institució de cooperació interregional d’àmbit europeu.


Informació en francès:

L’Hôpital de Cerdagne fête ses 10 ans comme référent de la coopération transfrontalière en matière de soins de santé en Europe

• L’établissement cerdan a fêté ce jour son anniversaire dans la commune d'Alp, avec une la journéeintitulée «L'espace transfrontalier dans l’Europe de la santé», avec environ 150 participants.

• La conseillèrede la Santé, Olga Pané, le conseiller de l'Union européenne et de l'Action extérieure, Jaume Duch, et le directeur général de l'ARS Occitanie, Didier Jaffre, ont tous les trois soulignés l’important rôle de cohésion que joue l'hôpital sur le territoire.

Le Groupement Européen de Coopération Territoriale (GECT)–Hôpital de Cerdagne célèbre cette année son 10ème anniversaire, qui s'est terminé aujourd'hui avec la journée “L'espace transfrontalier dans l'Europe de la santé”, avec plus de 150 participants. La réunion a eu lieu au Palais des Sports et des Congrès d’Alp et a réuni différentesautorités, experts et représentants d’institutions européennes pour discuter des opportunités et des défis du modèle transfrontalier.

Les 10 ans de l'hôpital surviennent à un moment décisif pour la collaboration transfrontalière en matière de soins de santé en Europe. A cette occasion il a étépossible de mettre en avant le rôle pionnier qu’exerce le GECT-Hôpital de Cerdagne en tant que référent dans le domaine de la santé publique des régions frontalières. Ouvert depuis fin 2014 et situé dans la Région Sanitaire de l'Alt Pirineu i Aran, l'Hôpital de Cerdagne reste désormais le seul hôpital transfrontalier et binational d'Europe.

La conseillère de la Santé, Olga Pané, présidente du Conseil d'Administration du GECT-Hôpital de Cerdagne, a exprimé vis-à-vis de cette célébration Il s’agit d'un centre hospitalier unique en Europe qui partage sa gouvernance, son fonctionnement ainsi que son financement entre deux pays européens. De plus, son offre de soins de santé est de très bonne qualité et reste accessible aux citoyens de part et d’autre de la frontière. Ce qui a été un pari transfrontalier courageux à l’époque est devenu aujourd’hui,grâce au travail quotidien de ses professionnels, une référence au niveau européen et un symbole de coopération en matière de santé". Le prochain défi, a souligné Mme Pané,est de parvenir à ce que cet espace transfrontalier bénéficie d'un cadre juridique unique, reconnaissant son caractère unique et exceptionnel, tel que contenu dans le traité de Barcelone, signé par les deux États".

De même, le conseiller pour l'Union européenne et l'action extérieure, Jaume Duch, a souligné que “ce centre a été pensé comme un exemple visible de ce que devait être la coopération entre le nord et le sud, une coopération fondée sur l’intérêt commun. C'est l'ADN de la construction européenne elle-même. L’Europe existe parce qu’elle doit servir l’intérêt commun.” Duch a ajouté que “l’hôpital est aussi un modèle de solidarité, parce qu’il a été financé à 60% par l’Union européenne, et une démonstration de ce qui peut être fait dans le cadre des relations interpyrénéennes.”

De son côté, le directeur général de l'ARS Occitanie, Didier Jaffre, a cité l'hôpital de Cerdagne comme un exemple de gestion, d'adaptation et de proximité, et a encouragé les autres hôpitaux des deux États à suivre cet exemple. Grâce à cet hôpital, les habitants de part et d’autre de la frontière, il a ajouté, ont accès à des soins de santé de haute qualité.

Manuel Szapiro, directeur de la représentation de la Commission européenne à Barcelone, était également présent à l'événement et a souligné que "la coopération transfrontalière est au cœur du projet européen. C'est pourquoi l'Hôpital de Cerdagne est devenu un symbole de l'Union européenne. Actuellement, 150 millions d'Européens vivent dans des régions transfrontalières qui représentent 40% du territoire européen. Nous espérons donc que cette réussite européenne servira d'inspiration à d'autres territoires présentant des caractéristiques similaires. Depuis la Représentation de la Commission européenne à Barcelone, nous nous efforcerons de répondre et d'apporter des solutions aux défis que pose encore cette infrastructure sanitaire innovante, au service des deux côtés des Pyrénées."

M. Grégory Guibert, directeur général adjoint de l'hôpital, a présenté le bilan des 10 premières années de fonctionnement de l’établissement, "qui illustre le succès de la coopération entre catalans et français, et qui offre des soins de santé complets, sûrs et de qualité aux citoyens des deux côtés de la frontière, dans un territoire montagneux isolé des grands établissements de santé."

Le directeur général, Xavier Conill, a présenté les principaux défis futurs, axés sur le développement des services de proximité et la notion d'espace de santé transfrontalier, soulignant que "notre hôpital prouve que la collaboration, dans le cadre de l'Union européenne, peut avoir un impact direct positif et essentiel sur la vie quotidienne des citoyens."

Plusieurs éminents experts en matière de coopération transfrontalière sont également intervenus pendant l'événement. Jean-Louis Valls, directeur de la Communauté de Travail des Pyrénées, a évoqué les efforts de collaboration transfrontalière dans les Pyrénées, tandis que Martin Guillermo, secrétaire général de l'Association européenne des régions transfrontalières, a abordé les outils actuels, tel que le programme B-Solutions, visant à faciliter la résolution des blocages administratifs dans les zones transfrontalières.

L’engagement de l'Hôpital de Cerdagne et des institutions européennes en faveur d'une médecine collaborative dépassant les frontières nationales, et en rendant le projet européen tangible dans la vie quotidienne des citoyens, a été mis en évidence lors de cette journée. La réunion s'est terminée par des visites guidées des installations hospitalières, qui ont permis aux participants de connaître le fonctionnement de ce projet, exemple unique de la vision européenne qui travaille pour une cohésion territoriale efficace et durable.

Cet événement commémoratif du 10ème anniversaire de l'Hôpital de Cerdagne alieu en même temps que la célébration des 20 ans de l'Euro-région Pyrénées-Méditerranée, qui s’est déroulé hier 7 novembre à Barcelone. Créée le 29 octobre 2004, l'Euro-région est un organisme de coopération politique entre le Gouvernement de la Generalitat de Catalogne, le Gouvernement des Îles Baléares et la Région Occitanie. Elle a été transformée en Groupement Européen de Coopération Territoriale (GECT) en 2009, et est donc reconnue depuis lors comme une institution de coopération interrégionale au niveau européen.

1  

Imatges

Fotografia de les autoritats i participants en la Jornada, presidida per la consellera de Salut, Olga Pané, i el conseller d'Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch.

Fotografia de les autoritats i participants en la Jornada, presidida per la consellera de Salut, Olga Pané, i el conseller d'Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch. 1148568