El conseller d’Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya, Francesc Homs, ha donat a conèixer avui les dades de creació neta d’empreses a Catalunya en la present legislatura. En els darrers tres anys, Catalunya ha registrat 33.011 noves empreses, que representen el 15,2% de les registrades a Espanya en aquest mateix període.
De les dades avançades per la direcció general de Programació Econòmica de la Generalitat, es desprèn que el teixit empresarial català es renova i creix a un bon ritme. Així, si l’1 de gener del 2000 hi havia registrades 492.546 empreses, tres anys després aquesta dada s’ha incrementat fins a les 525.557, el que representa un creixement relatiu del 6,7%.
Un canvi important respecte el passat, és que l’augment més important es dóna en el nombre de noves empreses amb treballadors, que va ser de 26.762, una xifra quatre vegades més important que les 6.249 que es van crear sense treballadors durant el mateix període. També ressenyar les 1.065 empreses amb més de 200 treballadors, amb un creixement de 129 sobre les que hi havia l’any 2000.
Les microempreses, un dels motors de l’economia catalana
Un altre dels elements a destacar és el pes que les microempreses –amb menys de 10 assalariats- tenen en l’economia catalana, ja que representen un 93,3% del teixit productiu. Per sectors, les empreses dedicades a la construcció i als serveis són les que registren un major increment en aquests tres anys.
Per branques d’activitat, la creació neta d’empreses a Catalunya durant aquests tres anys es concentra en: un 45% en els serveis empresarials, un 30% en la construcció, i un 18% en altres serveis no empresarials, bàsicament els adreçats a les persones com ara l’ensenyament, la sanitat, la cultura, o el lleure. El 7% restant l’ocupen altres branques diverses.
Homs ha fet públiques aquestes dades durant l’acte de presentació de l’Informe anual de l’empresa catalana 2002 que ha tingut lloc a la seu de Pimec-Sefes a Barcelona
Generalitat i PIMEC-SEFES elaboraran el primer Anuari de la Pime catalana
D’altra banda, el conseller Homs i el president de la confederació empresarial Pimec-Sefes, Josep González, han signat aquest matí un conveni de col·laboració per elaborar el primer Anuari de la Pime catalana. Segons ha explicat el conseller, el perquè d’aquest anuari es troba en el paper clau que juguen les pimes i els treballadors autònoms en l’engranatge per al bon funcionament de l’economia catalana. L’objectiu és fer d’aquest Anuari una eina de treball i de consulta per a les empreses, les Administracions Públiques i el conjunt d’agents socials.
La direcció general de Programació Econòmica de la Generalitat i el Departament d’Estudis de PIMEC-SEFES treballaran plegats per recollir en un sol document informació qualitativa i quantitativa referida a les petites i mitjanes empreses de Catalunya. D’aquesta manera, l’Anuari inclourà des de dades estadístiques del sector –demografia empresarial, facturació, ocupació, entre d’altres-, a l’anàlisi de les seves fortaleses i debilitats, de manera que es puguin extreure conclusions sobre la posició competitiva dels diferents col·lectius pimes en el mercat.
Els resultats de l’Anuari de la Pime catalana es presentaran el darrer trimestre del 2004.
Barcelona, 16 d’octubre del 2003
!