El conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, ha dit avui al Parlament de Catalunya que “la revisió del nou sistema de finançament és una prioritat per al Govern de Catalunya”, i que aquest procés ha d’estar emmarcat per una doble vessant: unitat de Catalunya, i negociació i diàleg amb el Govern de l’Estat. Aquesta unitat es manifestarà ja en la composició de la part catalana de la Comissió de Valoracions que es constituirà ben aviat i per consens de totes les forces polítiques. Castells ha explicat que les converses per reformar el model actual “començaran de forma immediata”. Castells també ha dit que actualment hi ha una bona base per iniciar les negociacions amb el govern de Madrid per l’àmplia coincidència de punts de partida. Tot i això ha tornat a recordar que serà una negociació llarga i difícil.

En la resposta a una interpel·lació sobre la revisió del model de finançament, el conseller d’Economia i Finances ha considerat bàsic per aconseguir un bon acord “la unitat a Catalunya”. Castells ha dit: “Catalunya és forta quan està unida. I avui tenim una certa força. Els partits que actualment formen el Govern català tenen 31 diputats al Congrés dels Diputats. Tenim aquesta força, no pas per exhibir-la, però sí per fer-la valer”.

El conseller considera que és imprescindible la voluntat de diàleg i de negociació d’ambdós Governs. “A Madrid hi ha un Govern amic i, amb el que existeix una bona sintonia per començar a negociar un nou model que ens aporti més recursos i més autonomia”. Castells ha afegit que no es parteix de zero, ja que el programa amb què el PSOE ha guanyat les eleccions generals té amplis punts de coincidència amb el que es planteja a l’Acord per a un Govern Catalanista i d’Esquerres. “La negociació, però, no serà fàcil ja que cada govern té les seves responsabilitats institucionals”, ha advertit.

Castells també ha explicat que en la negociació d’un nou model de finançament hi ha qüestions urgents que es poden desbloquejar abans d’arribar a un acord definitiu. Aquest és el cas per exemple del finançament de la sanitat, o l’augment de despeses que ha representat per a la Generalitat l’aplicació de lleis estatals.

Fixar els criteris com a pas imprescindible

El conseller ha explicat a la Cambra catalana que la negociació, que serà paral·lela a la del nou Estatut, ha de començar fixant els criteris del nou model. “Primer hem de saber quin model volem, i només després podrem fixar la quantia de diners que hem de rebre”, ha dit. Els criteris que el Govern plantejarà són els següents:

· Més capacitat de decisió i administració sobre els nostres impostos. Calen més facultats normatives i per això cal avançar en la creació de l’Agència Tributària de Catalunya.

· L’aproximació gradual dels resultats en termes d’ingressos per habitant que proporciona el sistema foral i els que proporciona el nostre model.

· L’establiment d’un bon sistema de subvencions d’anivellament, que defineixi el criteri d’equitat horitzontal, que implica que les diferents comunitats autònomes puguin prestar nivells de serveis similars, fent un esforç fiscal similar.

· Conseqüentment, i en consonància amb això, que els recursos que es reben s’apropin a la nostra participació en la població, corregida pels costos diferencials de Catalunya, i el factor demogràfic.

· Finalment, la determinació de la inversió en infrastructures de l’Estat a Catalunya ha de tendir a aproximar-se al percentatge que representa el PIB català sobre el del conjunt de l’Estat (un 19%)

Barcelona, 5 de maig del 2004