Apunta el factor migratori, les noves estructures familiars i l’envelliment de la població com a principals problemes per al futur de l’Estat del benestar

El conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, ha dit avui que cal apostar per la col·laboració entre el sector públic i el privat per reforçar el model social europeu. El conseller ha dit que no han de ser dos móns aïllats i que la cooperació conjunta és possible i pot ser molt fructífera. Aquesta col·laboració, combina els avantatges de la gestió privada, que permet incorporar incentius, cosa que la fa més eficaç, i del sector públic, que garanteix un servei de qualitat en condicions d’igualtat per a tots els ciutadans.

No obstant això, Castells ha explicat que perquè aquesta col·laboració sigui possible s’han de donar dues condicions: que es tracti de serveis o infraestructures d’interès general perquè s’hi pugui implicar el sector públic i que, a més, hi hagi oportunitats de rendibilitat perquè hi prengui part el sector privat. El conseller ha dit que aquest parteneriat és imprescindible per a la continuïtat de l’Estat del benestar que ha caracteritzat des del segle XX el model social europeu i que en aquests moments afronta reptes importants.

Castells, que ha intervingut aquesta tarda a la IX Jornada d’Economia organitzada per Caixa de Manresa, ha identificat els problemes més importants que té al davant el model social europeu. Per una banda, haurà de fer front a les necessitats creixents de finançament de determinats serveis, així com a problemes d’incentius, que condueixen a una actitud passiva, i de vegades poc responsable, per part dels ciutadans. Actualment, es planteja una situació paradoxal ja que mentre els ciutadans demanen una reducció de la pressió fiscal, el cost de determinats serveis és cada vegada més elevat. A més, en les condicions de monopoli públic en què es presten la majoria dels serveis, es fa molt difícil introduir incentius a la gestió que, en condicions de mercat, la farien més eficaç i més competitiva.

Pel que fa als reptes exògens, el conseller ha assenyalat el factor migratori com a element principal. El mercat laboral europeu està rebent nous treballadors que cotitzen i que al seu torn fan augmentar l’índex de natalitat de les poblacions excessivament envellides. Aquest fet, que aparentment podria alleugerir els problemes de finançament de l’actual Estat del benestar, genera un gran repte ja que els nous ciutadans pressionen fortament la demanda de determinats serveis.

Un segon repte estructural és l’envelliment de la població, que té conseqüències molt serioses sobre el futur de dos puntals bàsics de l’Estat del benestar, com la sanitat i les pensions. Les noves estructures familiars, per la seva banda, també exigeixen remodelar els fonaments del model social europeu, ja que requereixen noves atencions i nous serveis, com l’assistència domiciliària per a la gent gran o els serveis de guarderia per a les famílies monoparentals, si es vol mantenir la cohesió social.