La consellera de Cultura, Caterina Mieras, ha anunciat avui en roda de premsa que l’any vinent es doblarà la dotació pressupostària de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), amb motiu, sobretot, de la celebració de l’Any del Llibre i la Lectura, però també per l’increment dels ajuts a la creació.

Caterina Mieras ha afirmat que el pressupost de la ILC ha estat congelat els últims set anys i ha assegurat que, tot i que encara no estan aprovats els pressupostos del 2005, la intenció del Departament és doblar l’actual, que era d’1,2 milions d’euros.

La consellera de Cultura ha indicat que la participació de la Generalitat en l’Any del Llibre “no es limitarà només al pressupost, sinó a aportar-hi un seguit d’iniciatives pròpies, coordinades pel fins ara director de la ILC, Francesc Parcerisas”. L’aportació de la Generalitat a l’Any del Llibre i la Lectura serà, almenys, d’un milió d’euros.

Suport a la creativitat

Mieras ha fet aquestes declaracions en la roda de premsa de presentació de les noves línies de treball de la ILC, durant la qual el nou director de la Institució, Jaume Subirana, ha destacat, com un dels seus objectius, el de “prestigiar la literatura catalana i els seus autors”. Subirana s’ha referit també al suport a la creativitat i ha indicat que “es doblaran els ajuts, que actualment són molt modestos”.

El nou director de la ILC també ha remarcat la importància de la col·laboració amb altres instituts del Departament, com el Ramon Llull, l’ICIC o el nou Institut de la Creació. També ha anunciat noves campanyes per difondre la literatura catalana i els seus escriptors.

 En la presentació ha intervingut també el comissionat de l’Any del Llibre i la Lectura, Francesc Parcerisas, que ha manifestat que aquest Any “serà una oportunitat per marcar les polítiques pròpies del Departament de Cultura en matèria literària”. Parcerisas ha assenyalat que les activitats de l’Any del Llibre, sobretot les de foment de la lectura, arribaran a tot Catalunya i inclouran exposicions, congressos i jornades. Entre les exposicions, s’inclouran les dedicades al Quixot o la mostra Dalí, una vida de llibre, a la Biblioteca de Catalunya, que s’inaugurarà el pròxim 24 de novembre i es clourà el març del 2005.

Barcelona, 25 d’octubre de 2004