Un total de 44 voluntaris catalanoparlants d’Osona faran hores de conversa en català amb 44 immigrants en el marc del programa d’integració lingüística Hores de català, parlem una estona, promogut pel Govern amb la finalitzat d’impulsar l’ús social del català. Per estendre aquest programa arreu de Catalunya, el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) signarà demà un conveni de col·laboració amb Òmnium Cultural. La signatura de l’acord tindrà lloc a les onze del matí a l’ajuntament de Vic (Ciutat, 1).

Subscriuran el conveni el director general de política Lingüística i president del CPNL, Jordi Roigé, i el president d’Òmnium Cultural, Jordi Porta. A l’acte de signatura assistiran l’alcalde de Vic, Jacint Codina; el gerent del CPNL, Carles Anguela, i la directora del Centre de Normalització Lingüística d’Osona, Dolors Solà. També hi assistiran les 44 parelles del programa, que seran presentades públicament.

El conveni estableix la voluntat d’Òmnium Cultural de promoure el programa de voluntariat lingüístic entre els membres de l’entitat, que també centralitzarà la informació de les persones interessades a participar-hi i canalitzarà cap al CPNL els contactes amb els voluntaris.

Hores de català, parlem una estona té per objectiu l’aprenentatge oral del català a través del voluntariat dels catalanoparlants que vulguin destinar una hora per setmana, durant un període de sis a deu setmanes per cada curs, a conversar amb alumnes de cursos inicials.

Perfil de les parelles

El perfil de les 44 parelles, integrades per un alumne de nivell inicial de català i per una persona voluntària, és el següent: per part de l’aprenent, es tracta majoritàriament de dones (73%) d’entre 30 i 40 anys (47%), nascudes a l’Amèrica Central o del Sud (69%), arribades a Catalunya fa un any (51%) i alumnes del CPNL (100%); i, per part dels voluntaris, el perfil correspon també a dones (72%), d’entre 30 i 40 anys (46%) i nascudes a Catalunya (95,4%).

Hores de conversa forma part del conjunt de mesures per impulsar l’ús social del català aprovades pel Govern el passat 4 de febrer, bona part de les quals estan adreçades a facilitar l’aprenentatge de la llengua catalana per part de la població immigrada i a promoure el paper del català com a llengua d’integració. En aquest sentit, Cornellà (Baix Llobregat) ha acollit una experiència pilot del programa que ha comptat amb la participació de 35 parelles.

A banda del programa de voluntariat lingüístic, altres mesures que cal destacar són el finançament de la gratuïtat dels cursos de nivell bàsic de català que ofereix el CPNL, qualsevol que sigui el país d’origen dels alumnes, i l’impuls del programa d’acolliment lingüístic adreçat a mares i pares del sistema educatiu. Pel que fa als cursos gratuïts, el passat mes de febrer en van començar 136 de nivell inicial i 189 de nivell bàsic.

El CPNL és l’organisme públic constituït per la Generalitat i 120 ens locals de Catalunya, competent en matèria de formació lingüística del català per a persones adultes, que s’ocupa de dissenyar i desenvolupar estratègies i accions que garanteixin l’extensió territorial del coneixement i l’ús de la llengua catalana, per mitjà dels seus 22 centres de normalització lingüística.

Barcelona, 28 de març de 2003