Un encontre internacional reflexionarà sobre les relacions entre art, ciència i pensament a partir de l'obra de Dalí

Tindrà lloc a Figueres els dies 2 i 3 de novembre

query_builder   19 octubre 2004 12:59

event_note Nota de premsa

Un encontre internacional reflexionarà sobre les relacions entre art, ciència i pensament a partir de l'obra de Dalí

Tindrà lloc a Figueres els dies 2 i 3 de novembre

L’encontre internacional Dalí. Noves fronteres de la ciència, l’art i el pensament, organitzat pel KRTU, del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; la Càtedra d’Art i Cultura Contemporània, de la Universitat de Girona; l’Ajuntament de Figueres i #Artnodes, de la Universitat Oberta de Catalunya, tindrà lloc a Figueres, els dies 2 i 3 de novembre de 2004, a la Fundació Gala-Salvador Dalí i al Teatre Municipal El Jardí.

La trobada pretén donar a conèixer algunes de les més actuals investigacions sobre les relacions entre art i ciència (Jorge Wagensberg, P. T. Landsberg, Semir Zeki), i debatre sobre les reflexions que planteja la nova aliança entre art, ciència i tecnologia en el pensament contemporani (Roy Ascott), a partir de l’obra del pintor i escriptor empordanès (Ignacio Gómez de Liaño, Gavin Parkinson).

Salvador Dalí (1904-1989) ha estat potser un dels artistes del segle XX més interessats per la ciència i el pensament científic. És ben coneguda la seva fascinació per la psicoanàlisi, la teoria de la relativitat, el descobriment de la cadena de l’ADN, les matemàtiques o la física nuclear que ha quedat reflectida en la seva obra artística i literària.

El novembre de 1985, se celebrà al Teatre-Museu Dalí de Figueres la trobada Procés a l’atzar, dirigida per Jorge Wagensberg, que reuní, en presència de Dalí, científics i pensadors com P. T. Landsberg, G. Ludwig, R. Thom, E. Schatzman, R. Margalef i I. Prigogine, per reflexionar sobre els processos irreversibles, cosmologia, teoria de les catàstrofes, intel·ligència artificial, evolució biològica o el debat al voltant del determinisme i la llibertat.

En el marc de l’Any Dalí, l’encontre internacional  “Dalí. Noves fronteres de la ciència, l’art i el pensament” rememorarà la trobada Procés a l’atzar, i emplaçarà a un debat obert sobre el futur de les relacions entre art i ciència, amb la participació de personalitats rellevants de la ciència, el pensament i la creació contemporània com J. Wagensberg, P. T. Landsberg, R. Ascott, S. Zeki, I. Gómez de Liaño, G. Parkinson.

Així mateix, a l’encontre es projectaran fragments del documental Procés a l’atzar (1985), de Gonzalo Herralde, que recull les intervencions que van tenir lloc en la cèlebre trobada del mateix nom, i del nou documental Dimensió Dalí (2004), de Joan Úbeda, Eli Pons i Susi Marquès, que dóna a conèixer en profunditat la relació entre Dalí i la ciència.

Barcelona, 19 d’octubre de 2004

La inscripció a l’encontre, que està obert al públic general, és gratuïta. Hi haurà servei de traducció simultània.

Més informació a:

KRTU. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

T. 93 3162780

krtu0001@gencat.net

Càtedra d’Art i Cultura Contemporanis

Universitat de Girona

T. 972 418211

dir.cacc@udg.es

#Artnodes. Universitat Oberta de Catalunya

www.uoc.edu/artnodes/dali

artnodes@uoc.edu

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined