El jurat dels Premis Nacionals de Cultura, que presideix el conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, ha decidit atorgar el Premi Nacional de Periodisme a la periodista Mònica Terribas i el de Cultura Popular al Festival Internacional de Música de Cantonigròs.
Mònica Terribas ha estat guardonada "per l’extraordinària renovació a la conducció periodística i a l’entrevista televisada en el programa informatiu La Nit al Dia" que s’emet, al canal 33, des del 16 de setembre de 2002, i "per concórrer en aquesta periodista l’exercici excel·lent de la professió i alhora una carrera acadèmica reeixida iniciada com a investigadora a la Universitat de Stirling (Escòcia), on es va doctorar". Nascuda a Barcelona el 1968, Mònica Terribas va estudiar Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona. És professora del Departament de Periodisme i de Comunicació Audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra a Barcelona i treballa des de l’any 1987 en televisió, on ha col·laborat en programes com ara Un Tomb per la Vida (1994-1995), Avisa’ns quan arribi el 2000 (1997-2000) i Afers Exteriors (2001-2002).
El Festival Internacional de Música de Cantonigròs ha estat distingit amb el Premi Nacional de Cultura Popular, en el seu 20è aniversari de celebració ininterrompuda, “per la seva reconeguda aportació a la música i a la dansa popular i tradicional, com a punt de trobada de nivell internacional, així com la projecció de la cultura autòctona relacionant-la amb els diversos corrents folklòrics universals". El Festival dedicat a la música popular i folklòrica d’arreu del món se celebra cada estiu a Cantonigròs (Osona) des del 1983, amb la col·laboració d’unes 800 famílies d’una trentena de pobles de les comarques d’Osona i la Garrotxa.
Aquests són els dos primers premis nacionals anunciats pel jurat, dels onze que atorga la Generalitat. El lliurament dels guardons, dotats cadascun amb 18.030 euros (tres milions de pessetes), està previst per al pròxim 21 de setembre, al Teatre Nacional de Catalunya, en el transcurs d’una vetllada presidida pel president de la Generalitat, Jordi Pujol.
Composició del jurat
El jurat dels Premis Nacionals de Cultura està format, a més del conseller Vilajoana, per: Pere Baltà, Francesc Bonastre, Juli Capella, Josep Maria Casasús, Federico Correa, Enric Gallén, Josep Gifreu, Josep Laporte, Anna Maleras, Rosa Maria Malet, Ferran Mascarell, Joan-Manuel Tresserras, Joan Triadú, Josep Maria Castellet i Xavier Rubert de Ventós. Assisteixen a les reunions el director general de Promoció Cultural, Vicenç Llorca, i la directora de Relacions Culturals, Teresa Bruguera.
Els Premis Nacionals de Cultura van ser instituïts pel Govern l’any 1982 i són continuadors dels que la Generalitat va patrocinar entre 1932 i 1938. D’acord amb el que estableix el decret 72/1995, de 7 de març, es concedeixen anualment a persones o entitats per les aportacions o activitats més rellevants en cadascun dels respectius àmbits culturals, desenvolupades durant l’any anterior.
En l’edició de l’any passat, els guanyadors van ser: Eulàlia Valldosera (Arts Plàstiques), diari Avui (Foment de l’Ús de la Llengua Catalana), Marc Recha (Cinema i Audiovisual), Mal Pelo (Dansa), Agrupament d’Esbarts Dansaires (Cultura Popular), Feliu Formosa (Teatre), el reportatge Els nens perduts del franquisme (Periodisme), la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (Patrimoni Cultural), Joan Albert Amargós (Música) i Baltasar Porcel (Literatura). A partir d’enguany, a més dels esmentats premis s’atorga un altre corresponent a la modalitat de Disseny.
Barcelona, 2 de juliol de 2003