El director general d’Afers Penitenciaris, José M. Montero, considera que l’activitat artística és un dels elements transformadors de la vida a la presó
L’Institut d’Estudis Ilerdencs acull, fins al 15 de desembre, la mostra de les obres que hi han concursat
És el certamen artístic més antic de tots els centres penitenciaris catalans
El Centre Penitenciari Ponent ha organitzat el 36è Premi Marraco de ceràmica, pintura i escultura, el certamen artístic més antic dels centres penitenciaris catalans. La sala Espai iX de l’Institut d’Estudis Ilerdencs acull, des d’avui fins al 15 de desembre, la mostra de les obres que hi han concursat.
El director general d’Afers Penitenciaris, José M. Montero, ha destacat que“l’activitat artística és un dels elements transformadors de la vida a la presó i una eina potent al servei de la rehabilitació de les persones privades de llibertat”. Montero ha fet aquestes declaracions durant la inauguració de l’exposició, acompanyat per la directora dels Serveis Territorials del Departament de Justícia i Qualitat Democràtica a Lleida, Anna Miranda.
Participació i categories
A l’edició d’enguany s’han presentat 149 obres procedents dels centres penitenciaris de Joves, Dones, Quatre Camins, Brians 1, Brians 2, Ponent, Mas d’Enric, Lledoners i Andorra. Els interns hi han pogut presentar obres a les modalitats de pintura, ceràmica i escultura, en la categoria de temàtica lliure o al premi especial, dedicat aquest any al lema “Finestres”.
Guardonats
Entre els centres penitenciaris que han tingut persones guardonades hi ha el CP de Joves, el CP Ponent i el CP Mas d’Enric, a la modalitat de ceràmica; el CP Ponent, el CP Brians 2 i el CP d’Andorra, a la modalitat de pintura, i el CP Mas d’Enric, el CP Ponent i el CP Quatre Camins, a la modalitat d’escultura i instal·lacions. Pel que fa al premi especial dedicat a les “Finestres”, han estat guardonats un intern del CP de Joves, un altre del CP d’Andorra i un tercer del CP Mas d’Enric. A més, s’ha celebrat un concurs extraordinari per escollir el cartell d’aquesta edició, en què ha estat guardonant un intern del CP Ponent.
Col·laboracions i implicacions
Marraco és el premi més antic dels organitzats per l’Àrea Artística dels centres penitenciaris catalans. L’organització del premi compta amb la col·laboració del Cercle de Belles Arts de Lleida, l’Ajuntament de Lleida i l’Associació Arts de Ponent. Els interns també participen en el muntatge i desmuntatge de l’exposició, acompanyats pels monitors d’arts plàstiques del CP Ponent.
Assistents a l’acte inaugural
A l’acte inaugural també han assistit el director del CP Ponent, Òscar Gómez; la diputada de la Diputació de Lleida i vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach; la presidenta del Cercle de Belles Arts de Lleida, Divina Drudis; la vicerectora de Compromís Social, Igualtat i Cooperació de la Universitat de Lleida, Núria Camps, i el vocal de l’Associació Arts de Ponent, Quim Estadella. També hi han assistit alguns interns dels centres penitenciaris de Ponent, Quatre Camins, Lledoners, Joves i Mas d’Enric, acompanyats pels monitors artístics.