La consellera de Cultura inaugura demà les obres de restauració de la catedral de Tortosa

Visitarà, també, l'Observatori de l'Ebre i l'Ajuntament d'Alcanar

query_builder   7 octubre 2004 16:01

event_note Nota de premsa

La consellera de Cultura inaugura demà les obres de restauració de la catedral de Tortosa

Visitarà, també, l'Observatori de l'Ebre i l'Ajuntament d'Alcanar

La consellera de Cultura, Caterina Mieras, inaugurarà demà, divendres 8 d’octubre, a les dotze del migdia, les obres de restauració de les sales capitulars de la catedral de Tortosa (Baix Ebre), que han inclòs la restauració del refectori, de l’aula magna i de l’antic dormitori per la futura ubicació del museu capitular i l’adequació de l’Arxiu Capitular.

 Les obres han representat una inversió de 1.540.000 euros, que aporta la Generalitat amb càrrec als pressupostos dels exercicis del 2003 al 2005. La restauració s’ha executat en tres fases: la primera, corresponent a l’any 2003, per import de 570.000 euros, va consistir en el trasllat de l’arxiu capitular, l’adequació  del refectori com a sala d’exposicions, la recuperació d’una nau situada sota del refectori i l’adequació de les galeries subterrànies per a la seva visita al públic; la segona, enguany, ha inclòs la restauració de l’aula magna i de l’antic dormitori de la canonja per a la instal·lació del futur museu capitular i la rehabilitació d’una part de l’Arxiu, amb una aportació de 515.000 euros, i la tercera, corresponent a l’exercici del 2005 però ja iniciada, està dotada amb 455.000 euros i consisteix en l’acabament dels treballs de condicionament de l’Arxiu Capitular.

La catedral de Tortosa, dedicada a Santa Maria, és un dels conjunts arquitectònics més notable de tot el nucli antic de la ciutat. Aixecada probablement sobre el fòrum de la ciutat romana, alberga segons indicis la ubicació de diferents temples majors en el seu recinte dedicats a diferents religions. L’arxiu capitular, que es va veure afectat per un trasllat durant la Guerra Civil, conserva un important conjunt de còdexs i documents datats a partir de la reconquesta de Tortosa.

 Durant la visita a la catedral, acompanyaran la consellera el director general del Patrimoni Cultural, Francesc Tarrats, i el director dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre, Antoni Sabaté. En l’acte també seran presents l’alcalde i el bisbe de Tortosa, Joan Sabaté i Xavier Salinas, respectivament. A més d’inaugurar les obres de restauració, la consellera visitarà la mostra Lux Dertosae.

 En acabar l’acte d’inauguració, la consellera anirà a Roquetes (Baix Ebre), on a un quart de dues visitarà l’Ajuntament i saludarà l’alcalde, Mariano Gil, i altres membres de la corporació municipal. A dos quarts de dues del migdia, Caterina Mieras visitarà l’Observatori de l’Ebre, on serà rebuda pel director i la gerent de l’Observatori, Joan Miquel Torta i Beatriu Domènech. A les cinc de la tarda, la consellera de Cultura anirà a Alcanar (Montsià), on visitarà l’Ajuntament i saludarà l’alcalde, Ricard Bort, i altres membres de la corporació i assistirà a les Festes Quinquennals.

Barcelona, 7 d’octubre de 2004

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined