La Primavera Fotogràfica, biennal internacional organitzada pel Departament de Cultura, arrenca aquests dies la seva 12a edició batent rècords de participació. Així, el nombre d’exposicions i activitats organitzades passa de les 184 de fa dos anys a les 274 d’enguany i els autors que hi participen són 800, xifra que supera notablement els 500 del 2002. Pel que fa al nombre de municipis que acullen les activitats, augmenta dels 40 de fa dos anys als 53 d’enguany.

 El programa d’exposicions de la Primavera Fotogràfica del 2004 segueix el model iniciat el 1982 i consolidat en les onze edicions anteriors, és a dir, el d’un certamen obert a qualsevol iniciativa al voltant de la fotografia. Per aquest motiu, entre els programadors s’hi inclouen tant museus, galeries d’art i centres culturals com bars i cafès, escoles i espais associatius.

 Entre les 274 exposicions programades es troben: Surfacing, d’Alain Paiement, que tindrà lloc al Tinglado 2 de Tarragona; Li Zhensheng, a la seu de la Fundació “la Caixa” a Tarragona; Dels qui escriuen, de Toni Catany, al Museu Comarcal de la Garrotxa d’Olot; Milagros & Co, de Joan Fontcuberta, a la Galeria Forvm de Tarragona; Yann  Mercader, a la Galeria Iguapop de Barcelona; Cars & Bombs, de Peter Piller, a la Galeria ProjecteSD de Barcelona; De París a Cadis, de diversos autors, al MNAC; Interfunktionen, de diversos autors, a la Fundació Miró de Barcelona; Ficcions documentals, també de diversos fotògrafs, al Caixaforum, i Contemporary Landscapes. Nou Barris, cultura al carrer, de Sergio Belinchón, Beat Marugg i Markus Bassler, al Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics, a Barcelona.

 La present edició de la Primavera Fotogràfica és la primera dirigida pel crític d’art Carles Guerra (Amposta, 1965), qui es vol fer ressò del nou escenari en què s’inscriuen les pràctiques visuals. Segons Guerra, “factors com la transformació dels models expositius, la sintonització amb les noves tecnologies digitals, la revalorització del documental i els processos de circulació de la imatge fan que calgui començar a transcendir el concepte ‘fotografia’ per començar a parlar de ‘cultura de la imatge’”. Aquesta transició es concreta, dins la Primavera Fotogràfica, amb la novetat d’una cloenda en forma de festival de la imatge.

El Diaporama

El festival de la imatge que clourà enguany la Primavera Fotogràfica rebrà el nom de Diaporama i consistirà en un programa de projeccions en sèrie, complementades amb sessions de conferències, debats i propostes escèniques i musicals. El festival, de caràcter gratuït, se celebrarà entre els dies 5 i 12 de juny a diversos espais de Barcelona: el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), la capella del convent dels Àngels (MACBA), la Fundació Tàpies, la sala Apolo, el Centre Cultural de la Mina, l’Institut Francès i l’Antic Teatre.

Les projeccions es realitzaran en diferents formats, des de diapositives fins a DVD. S’estructuraran en línies temàtiques dedicades a qüestions com els nacionalismes, els esdeveniments, els moviments alterglobalitzadors i els sistemes de circulació del so i la música com a mirall del futur de la imatge. El programa presentarà peces de diferents autors, que tenen en comú la seva aposta per les noves estratègies de representació de la imatge.

 La inauguració oficial del Diaporama tindrà lloc el dissabte, 5 de juny, a l’auditori del CCCB, amb una conferència del musicòleg George Lipcitz. El festival i la Primavera Fotogràfica 2004 es tancaran el dissabte següent, 12 de juny.

 Aquesta dotzena edició de la biennal està patrocinada per Laboratoris Color EGM i Sonimagfoto.

Barcelona, 5 d’abril de 2004