La Filmoteca de Catalunya digitalitzarà els seus fons fílmics per mitjà del grup d’aplicacions informàtiques Digition, un sistema pioner desenvolupat per la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV). El projecte, fruit d’un acord entre la CCRTV i el Departament de Cultura, ha estat presentat avui pel conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, i pel director general de la CCRTV, Vicenç Villatoro. També hi han assistit el director de l’Institut Català de les Indústries Culturals, Jordi Penas; el director de la Filmoteca de Catalunya, Roc Villas, i el secretari general de la CCRTV, Pere Vila.

 Per mitjà del grup d’aplicacions informàtiques Digition, les pel·lícules de l’arxiu de la Filmoteca que hagin estat introduïdes podran ser visionades o copiades sense haver de manipular-les, la qual cosa suposa un gran avantatge des del punt de vista de la preservació dels materials fílmics, que és l’objectiu primer de la Filmoteca.

L’actual emmagatzematge de TV3 en cintes de vídeo serà substituït per un robot de gran capacitat, situat a les instal·lacions de Televisió de Catalunya, en el qual també s’introduiran les esmentades pel·lícules de la Filmoteca.

 La digitalització dels fons fílmics de la Filmoteca i la seva introducció en el robot permetran que els usuaris puguin buscar i consultar les pel·lícules en una base de dades indexada, visionant-les des d’una sèrie de terminals d’ordinador, des dels quals productores, televisions i altres entitats interessades podran adquirir imatges amb qualitat professional.

1.000 hores

En una primera fase, al llarg del 2003, es digiralitzaran 1.000 hores de films d’interès històric, principalment de producció catalana. Progressivament s’aniran ampliant els fons digitalitzats. Entre el material que es digitalitalitzarà en aquesta primera fase es troben les pel·lícules de Laya Films (documentals i reportatges produïts durant la Guerra Civil per la Generalitat republicana), Gent i Paisatge de Catalunya (important recull d’imatges sobre personatges i paisatges catalans dels anys 20), i més d’un miler de documentals de divulgació dels anys 40 als 80, sobre temes d’agricultura, indústria, urbanisme i transports, entre d’altres. Tot aquest material és del més sol·licitat, tant per consultar-lo com per a adquirir-ne imatges.

El projecte presentat avui és un pas important en el procés de digitalització del fons documental del conjunt d’institucions i entitats catalanes, tant públiques com privades, que ja ha començat el Parlament de Catalunya. En els pròxims mesos és previst que s’hi afegeixin departaments del Govern i organismes com l’Arxiu Nacional de Catalunya.

Barcelona, 16 de juliol de 2003