Els governs català i quebequès organitzen un col·loqui internacional sobre la llengua a les empreses

Tindrà lloc la setmana vinent al Quebec, amb la participació d'uns 50 especialistes

query_builder   6 juny 2003 17:41

event_note Nota de premsa

Els governs català i quebequès organitzen un col·loqui internacional sobre la llengua a les empreses

Tindrà lloc la setmana vinent al Quebec, amb la participació d'uns 50 especialistes

Els pròxims dies 9 i 10 de juny tindrà lloc al Quebec el segon Col·loqui sobre les Pràctiques Lingüístiques a les Empreses amb Vocació Internacional, organitzat pels governs de Catalunya i el Quebec. L’objectiu del col·loqui és analitzar els efectes lingüístics de la mundialització de l’economia en la gestió i la utilització de les llengües dins les empreses i en particular en les que tenen vocació internacional. La inauguració anirà a càrrec del director general de Política Lingüística de la Generalitat, Jordi Roigé, i del viceministre responsable de la Política Lingüística al Quebec, Guy Dumàs.

Una cinquantena d’especialistes de tot el món presentaran models, procediments i experiències d’ús de les respectives llengües pròpies en les grans empreses. Analitzaran també com en situacions de contacte de dues llengües socialment implantades en un mateix territori (català i castellà, francès i anglès) sobreviu i es promou la llengua pròpia davant de dues llengües d’ús internacional en forta expansió, (l’anglès o el castellà) que són, a més, la llengua predominant als respectius estats.

Entre els actes previstos es troba una taula rodona en què participaran directius d’empreses d’ambdós territoris i també representats de les dues administracions. Per part de Catalunya hi intervindran el director general de Política Lingüística i la cap de relacions institucionals de Gas Natural, Maria Carme González.

La col·laboració que en l’àmbit de Política Lingüística mantenen els governs català i quebequès es va iniciar fa vint anys, amb la visita de l’aleshores directora general de Política Lingüística, Aina Moll, a l’Oficina Quebequesa de la Llengua Francesa. L’any 1996 els dos governs varen signar un acord estable de cooperació en matèria de Política Lingüística que ha propiciat l’intercanvi d’experiències, publicacions i estudis oficials entre dos territoris que tenen en comú l’existència de dues llengües oficials i la promoció de la llengua pròpia.

Fruit d’aquesta col·laboració va ser el Col·loqui Internacional sobre Polítiques i Legislacions Lingüístiques Comparades, que es va celebrar a Barcelona l’any 1999.  En aquest col·loqui es varen exposar les experiències del Quebec i de Catalunya com a països capdavanters en polítiques lingüístiques que organitzen la convivència de dues llengües implantades socialment en un mateix territori.

Barcelona, 6 de juny de 2003