El conseller de Cultura assisteix avui a Montreal a la manifestació contra la guerra a l'Iraq

Jordi Vilajoana ha estat convidat per la ministra de Cultura del Quebec

query_builder   15 febrer 2003 07:54

event_note Nota de premsa

El conseller de Cultura assisteix avui a Montreal a la manifestació contra la guerra a l'Iraq

Jordi Vilajoana ha estat convidat per la ministra de Cultura del Quebec

El conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, assistirà avui a la manifestació contra la guerra a l’Iraq que tindrà lloc a Montreal, on es troba de visita oficial amb motiu del Festival Montréal en Lumière en què Catalunya és el país convidat. El conseller ha estat convidat a assistir-hi per la ministra de Cultura i Comunicacions i de la Carta de la Llengua Francesa del Govern Quebec, Diane Lemieux.

    A la manifestació, que començarà a la una del migdia (set de la tarda a Catalunya) a la cèntrica plaça de Dorchester, assistirà també la ministra de Relacions Internacionals, responsable de la Francofonia i de l’Observatori de la Globalització del Quebec, Louise Beaudoin.

    La ministra Lemieux va proposar al conseller participar en la manifestació que tindrà lloc avui a Montreal com a moltes altres ciutats del món, durant l’entrevista que van mantenir ahir al migdia (vespre a Catalunya). Vilajoana i Lemieux van parlar, entre d’altres temes, sobre la política lingüística d’ambdós països. El conseller va donar a conèixer a la seva homòloga al Quebec les mesures aprovades recentment pel Govern català per impulsar l’ús social del català.

Tractat internacional

El conseller i la ministra Lemieux van coincidir a destacar la necessitat de crear un tractat internacional que permetés defensar les cultures pròpies davant la mundialització. Vilajoana ha assenyalat que el Fòrum 2004 seria un “marc magnífic per acollir un tractat com aquest”. Jordi Vilajoana també va mantenir ahir una entrevista amb Pierre Lafleur, president-director general de la Sócieté de Développement des Enterprises Culturelles (SODEC), organisme quebequès equivalent a l’Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC). El conseller i Pierre Lafleur van tractar sobre la projecció exterior dels diferents sectors de les indústries culturals de Catalunya i Quebec.

    El conseller de Cultura també va visitar la seu del Cirque du Soleil, la principal indústria cultural quebequesa, amb més de 1.000 treballadors a Montreal. El Cirque du Soleil va néixer fa 19 anys a iniciativa d’un artista de carrer i d’un economista. És una empresa privada que va rebre suport del Govern del Quebec durant els seus primers vuit anys d’existència, però que al novè va decidir retornar la subvenció perquè ja no la necessitava. Vilajoana també va visitar el Museu d’Art Contemporani i va assistir a una recepció, a l’Ajuntament de Montreal, oferta per Helen Fotopulos, membre del comitè executiu municipal i responsable de patrimoni i de les comunitats culturals.    

    Avui, dissabte, a més d’anar a la manifestació contra la guerra, el conseller assistirà al concert de la cantautora mallorquina Maria del Mar Bonet, que tindrà lloc al Centre Pierre-Péladeu, i a la conferència del cuiner català Pep Palau sobre el tema Slow food et terroir catalan, que se celebrarà el mateix dia a l’Institut de Turisme i Hoteleria del Quebec. Pep Palau és un dels fundadors del col·lectiu de restauradors “Osona Cuina” i un dels organitzadors del Fòrum Gastronòmic de Vic. Jordi Vilajoana també visitarà el Museu d’Art de Mont-Saint-Hilaire i la Casa Pairal Rouville-Campbell.

Barcelona, 15 de febrer de 2003