El KRTU homenatja el poeta brasiler João Cabral de Melo Neto amb la projecció d'una pel·lícula biogràfica

El film, inèdit a Espanya, es podrà veure a la Filmoteca el pròxim 27 d'abril

query_builder   22 abril 2004 10:35

event_note Nota de premsa

El KRTU homenatja el poeta brasiler João Cabral de Melo Neto amb la projecció d'una pel·lícula biogràfica

El film, inèdit a Espanya, es podrà veure a la Filmoteca el pròxim 27 d'abril

El centre KRTU (Cultura, Recerca, Tecnologia, Univerals) del Departament de Cultura homenatjarà el poeta i diplomàtic brasiler João Cabral de Melo Neto amb la projecció del film inèdit a Espanya Recife/Sevilla (João Cabral de Melo Neto), produït l’any 2003 i dirigit pel director, també del Brasil, Bebeto Abrantes. La projecció tindrà lloc el pròxim dimarts, 27 d’abril, a les deu del vespre al cinema Aquitània de Barcelona (Av. Sarrià, 33), sala de la Filmoteca de Catalunya.

L’homenatge s’obrirà amb les intervencions del director de la pel·lícula; de Cinta Massip, traductora de Cabra de Melo al català; Arnau Puig, crític d’art i membre del grup Dau al Set, i Joaquim Sala Sanahuja, poeta, traductor i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona.

João Cabral de Melo Neto (Recife, 1920- Rio de Janeiro, 1999) és un dels poetes brasilers més importants del segle XX. Va viure entre els anys 1947 i 1951 a Barcelona, on va ser  cònsol del Brasil. Va influir en la introducció del Dau al Set i va conèixer tots els artistes del grup, com Antoni Tàpies, Modest Cuixart, Arnau Puig i Joan Brossa. Va ser amic de Joan Miró i autor del primer llibre sobre l’artista publicat a Espanya. També va editar clandestinament poesia en català i es va relacionar amb nombrosos artistes.

Per a la realització del film, la productora Giros va enregistrar una entrevista amb João Cabral de Melo Neto el 1999, mesos abans de la seva mort. La pel·lícula també inclou escenes enregistrades a Barcelona, Sevilla, on també va ser cònsol, i Perambuco. A Barcelona van entrevistar Enric Tormo, gravador de Joan Miró; el pintor Antoni Tàpies; Cinta Massip, traductora de la seva obra al català, i d’altres artistes plàstics i personatges que van conviure amb João Cabral.

Barcelona, 22 d’abril de 2004

PS: Si voleu concertar una entrevista amb el director de la pel·lícula, Bebeto Abrantes, podeu demanar-ho a: premsa.cultura@gencat.net