1. El Departament de Recerca i Universitats destina 7’2 milions d’euros per cofinançar la contractació de 60 investigadors postdoctorals a les universitats catalanes, els centres CERCA i les grans infraestructures del sistema català de recerca
  2. La consellera Montserrat destaca que “millorar les condicions laborals de la carrera científica és un compromís de la Llei de la ciència que el Govern fa seu en forma de prioritat política inajornable”
Ajuts ESTAB{"name":"2024/11/21/11/02/2d38a41f-91d3-4406-a513-df1c3492476a.jpg","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":312637}

El Departament de Recerca i Universitats segueix avançant en l’objectiu fixat a la Llei de la ciència de millorar la capacitat de retenció del talent i la consolidació de les carreres científiques al sistema català de coneixement amb l'obertura de la convocatòriadel nou Programa de suport a l'estabilització de personal investigador postdoctoral.

Dotat amb 7,2 milions d’euros en la seva primera convocatòria, el nou programa permetrà cofinançar la contractació durant quatre anys de fins a 60 places d’investigadors i investigadores reconeguts a les universitats catalanes, els centres CERCA i les grans infraestructures del sistema català de recerca.

En opinió de la consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, “amb el Programa de suport a l'estabilització de personal investigador postdoctoral activem un nou instrument per tal de seguir incrementant el percentatge de professionals de la recerca de caràcter permanent. Millorar les condicions laborals de la carrera científica és un compromís de la Llei de la ciència que el Govern fa seu en forma de prioritat política inajornable.”

Amb aquests nous ajuts, que s’afegeixen a les polítiques del Govern en favor de la retenció i l’atracció del talent científic, es dona cobertura als nous contractes formalitzats durant un període màxim de quatre anys. L’import es distribuirà per anualitats amb uns percentatges de cofinançament decreixents en funció de la tipologia del contracte, entre 95.890 i 105.580 euros. Podrà rebre l’ajut el personal investigador reconegut, és a dir, un cop hagi finalitzat els contractes equivalents a la categoria R2 del Marc Europeu de la Carrera Investigadora.

Els nous contractes que es confinançaran per mitjà de la convocatòria es contemplen en tres tipologies de places:

  1. Modalitat A, equivalent a professorat lector i professorat ajudant doctor, amb retribució anual mínima de 36.000 euros.
  2. Modalitat B, equivalent a professorat agregat i professorat permanent laboral, amb una retribució anual mínima de 40.000 euros.
  3. Modalitat C, en qualitat de persona investigadora consolidada dins del Marc Europeu de la Carrera Investigadora, amb una retribució anual mínima de 40.000 euros.


Alineats amb prioritats de Govern i la Llei de la ciència

Els requeriments dels nous ajuts, que estan gestionats per l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), estan alineats amb el compromís amb la igualtat de gènere i amb l’enfortiment del català establerts pel Govern i per la Llei de la ciència. Així, per exemple, destaca el requeriment d'indicar els mitjans que utilitzen per prevenir i detectar casos d'assetjament sexual i d'assetjament per raó de sexe, la necessitat de disposar d'un pla d'igualtat o de complir la normativa de lingüística visualitzant com a mínim en català els rètols i les informacions de caràcter fix.

Pel que fa a les entitats beneficiàries, les universitats podran sol·licitar un màxim de 15 places en cas de ser públiques i de cinc places per a les privades, mentre que els centres CERCA i les grans infraestructures en podran demanar fins a tres. El criteri de distribució i selecció dels ajuts preveu l’assignació dels 60 beneficiaris en dos blocs (universitats, per una banda, centres CERCA i grans infraestructures, per l’altra), en proporció al nombre total de personal docent investigador (PDI) i de personal investigador postdoctoral a temps complet de cada part. Posteriorment, dins de cada bloc es preveu una segona distribució entre les diferents entitats sol·licitants d'acord amb diversos indicadors d'R+D+I.


Línies d’ajuts al llarg de la carrera investigadora

Des del Govern es despleguen diversos programes i línies d’ajuts amb la finalitat de donar suport a la carrera científica i consolidar el talent investigador. Pel que fa als perfils de recerca més consolidats, el Pla Serra Húnter es destina a la contractació de professorat docent i investigador amb criteris d’excel·lència internacional, mentre que gràcies al programa ICREA es contracta personal científic i acadèmic d’excel·lència, amb un programa específic (ICREA Acadèmia) amb impacte exclusiu a les universitats catalanes. El suport al personal investigador en les etapes inicials i intermèdies de la carrera científica es vehicula a través del Pla de Doctorats Industrials; la línia d’ajuts Joan Oró a la contractació de personal investigador predoctoral en formació; la convocatòria FI-SDUR destinada específicament a perfils predoctorals en departaments i unitats de recerca universitaris; els ajuts Beatriu de Pinós (BP) per a investigadors postdoctorals; o els ajuts Investigo per a menors de 30 anys en l’àmbit de la recerca i la innovació, SGR-CAT de suport als grups de recerca de Catalunya o Innovadors per desenvolupar el projecte de valorització i transferència de coneixement.