- El Departament d’Esports imparteix una jornada formativa per aprofundir sobre protecció i prevenció de violència a infants i adolescents
El sector esportiu es forma en esport segur. Més de 230 persones vinculades al món esportiu han estat presents a la jornada “(Re)-conèixer, parlar i actuar. Protecció d’infants i adolescents en l’àmbit esportiu i protocols”, que ha tingut lloc avui, 22 de novembre, a l’Auditori Rafael Nebot (Consell Català de l’Esport). La formació ha servit per aprofundir sobre la protecció i la prevenció de violència en infants i adolescents, amb alguns blocs teòrics i d’altres amb casos pràctics.
Durant la seva intervenció, Abel Garcia, secretari general del Departament d’Esports, ha fet èmfasi tant en el “Protocol marc de protecció d’infants i adolescents davant les violències en l’àmbit esportiu” com la guia breu “Esport segur”, dos documents produïts i editats pel Departament. El secretari general ha recalcat que es tracta de “continguts vius, que anirem actualitzant i promovent”. Tanmateix, ha afegit que l’objectiu de la conselleria és estar “al costat de les entitats per prevenir i actuar contra la violència a infants i adolescents”. “És el nostre deure”, ha recalcat, i ho ha englobat sobre la visió “holística” que s’emmarca sota la idea d’Esport 360.
Per la seva part, Carme Bastida, directora del Consell Català de l’Esport, ha remarcat la importància d’aquestes jornades i espais per “resoldre tota classe de dubtes sobre l’atenció i la protecció d’infants i adolescents”.
La jornada ha estat liderada per Pilar Polo Polo, graduada en Psicologia, cap del Departament de Relacions institucionals i coordinadora de consultoria de la Fundació Vicki Bernadet; Anna Rovira Puig, graduada en Dret i Criminologia (Universitat de Girona) i Màster Oficial en Problemes Socials i Xènia Ríos Sis, doctora en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport i Màster de Formació del Professorat.
La formació ha estat marcada per un interès comú en generar vincles de confiança entre els professionals i els infants i adolescents perquè puguin explicar situacions de violència de tota mena que estiguin patint, ja sigui en l’àmbit esportiu, familiar o digital. La voluntat de trencar els silencis ha estat molt present en les diferents discussions, ja que “res fa més soroll que el silenci de l’encobriment”, ha apuntat Pilar Polo. Per altra banda, s’ha insistit en la necessitat de continuar treballant en polítiques d’igualtat i protocols per tal de prevenir, detectar i actuar de forma adaptada al sector esportiu.
La jornada també ha servit per sensibilitzar a les persones assistents sobre diferents aspectes legals relacionats amb aquesta temàtica, a més de debatre sobre pautes de treball i bones pràctiques d’esport segur en entitats esportives que facilitin la detecció de riscos i amenaces. D’aquesta manera, en la segona part de l’esdeveniment, s’ha comptat amb casos pràctics aportats per Anna Hernández, dels Mossos d’Esquadra; Mercè Jofra, de l’Ajuntament de Barcelona; Samantha Díez, de la Federació Catalana de Futbol; Núria Díaz, del Consell Esportiu del Pla de l’Estany i Txema del Rosal, del Lleida Handbol Club 2022.