- Aquesta distinció promou les regions que milloren la qualitat de vida de la ciutadania, posant en valor les cultures alimentàries i l’educació per la salut i la innovació gastronòmica
El Govern ha aprovat donar suport al reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025. Es tracta d’una distinció atorgada per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT) que té com a finalitat destacar i promoure aquelles regions que contribueixen activament a la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, posant en valor les diferents cultures alimentàries, l’educació per a la salut i la sostenibilitat i la innovació gastronòmica.
Durant l’any vinent, es desplegaran tota una sèrie d’accions orientades a posicionar Catalunya com a destinació enogastronòmica de referència mundial, i a fomentar la gastronomia catalana i l’orgull i l’autoestima de la població de Catalunya envers la seva identitat culinària i alimentària. També es pretén atraure un turisme més responsable amb el medi ambient, més just socialment, equilibrat territorialment i innovador.
Amb el suport aprovat avui per part del Govern, s’insta als departaments i organismes i entitats del sector públic a desplegar les accions que es considerin pertinents per contribuir a posicionar Catalunya com a destinació enogastronòmica de referència. D’altra banda, també se’ls insta a seguir el manual “ÀpatsCatalunya”, en tots els àpats que se serveixin en situacions de representativitat institucional, tant en l’àmbit intern com a l’exterior.
La gastronomia, entesa com el conjunt d’activitats relacionades amb la preparació, distribució i consum d’aliments, representa una part significativa del teixit socioeconòmic català, amb una contribució d'aproximadament el 20% del PIB. En l'àmbit turístic, Catalunya ha fet una aposta decidida pel turisme enogastronòmic, un sector estratègic per al desenvolupament del país, tant per l’impacte econòmic que genera com pel fet de contribuir a la desestacionalització del turisme. A més, aquest tipus de visitant genera un 20% més de despesa que el turista convencional.
La Regió Mundial de la Gastronomia és un guardó que aporta credibilitat a les regions, ja que és atorgat per un jurat independent i internacional d'experts format per persones de diferents àmbits de competència com ara el turisme, la cultura, l'hostaleria i l'agricultura. El mes de juny de 2023, es va donar a conèixer que la candidatura catalana havia estat l’escollida per ostentar aquesta distinció l’any 2025.
L’impuls per a una nova revolució gastronòmica
Ja l’any 2016, Catalunya va ser reconeguda com a Regió Europea de la Gastronomia. Ara, amb la distinció de Regió Mundial de la Gastronomia, es vol impulsar de nou la revolució gastronòmica viscuda aleshores, posant l’accent en la innovació, el turisme sostenible, l’agricultura regenerativa, l’economia circular, i la preservació del paisatge i el patrimoni agroalimentari, entre altres aspectes.
Amb aquest noureconeixement, Catalunya es vol consolidar com a regió enogastronòmica de referència mundial, oferint una alimentació d’excel·lència basada en la qualitat, la tradició, la innovació, i la salut. Així mateix, es vol reforçar l’orgull i l’autoestima de la població catalana envers la seva identitat culinària i alimentària, i atreure un turisme més responsable amb el medi ambient, més just socialment, equilibrat territorialment, i innovador.
A més, l’objectiu del reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia està plenament alineat amb el Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya 2021-2024 (PEAC), amb la nova Estratègia Alimentària de Catalunya 2025-2028, i amb l’Estratègiade Turisme Enogastronòmic 2022-2027. Aquests instruments tenen com a objectiu, respectivament, construir un sistema alimentari sostenible, segur, resilient, saludable, i d’accés universal que consolidi les bases del Pacte Nacional per a l’Alimentació de Catalunya; i definir un model de turisme enogastronòmic regeneratiu, lent (slow), i innovador que permeti promoure Catalunya com una destinació amb identitat, i estructurar una oferta amb valor, atractiva i competitiva, basada en el model 4D, que desestacionalitzi, incrementi la despesa, diversifiqui, i descongestioni.
Val a dir, també, que les actuacions a desenvolupar pel Govern en el marc de CRMG 2025 les executaran els dos departaments promotors d’aquest reconeixement: Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, d’una banda, i Empresa i Treball, de l’altra. Amb tot, n’hi haurà que requeriran la implicació d’altres departaments, organismes i entitats de la Generalitat, com ara, entre altres, el Departament d’Educació i Formació Professional, per a la promoció de la cultura alimentària a les escoles; el Departament de Cultura, per vincular esdeveniments culturals, com la Nit dels Museus, amb els productes i la gastronomia catalana; el Departament d’Unió Europea i Acció Exterior i l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ), per a les actuacions orientades als mercats internacionals; el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, amb el projecte de miradors agroturístics, o el Departament de la Presidència, des de la Secretaria de Mitjans de Comunicació i Difusió, per a la comunicació de les accions vinculades a la CRMG25 a la ciutadania.