1. Aquest acord permetrà millorar la qualitat de la xarxa sanitària a Barcelona i inclou la formalització de la ubicació definitiva dels CAP de Sardenya, Casc Antic, Casanova, Poble Sec - Font de la Guatlla i l’ampliació del CAP Drassanes
  2. La consellera de Salut, Olga Pané, ha explicat que “amb aquestes operacions d’ampliació i d’ubicació de nous CAP es milloren els espais per als professionals i pels ciutadans i ciutadanes de la ciutat de Barcelona”
La consellera Pané i l'alcalde Collboni en un moment de la reunió{"name":"2024/11/27/14/02/8c948ff9-b4e1-4b45-a547-f4061caec220.jpeg","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":1786785}

Aquest matí, la consellera de Salut, Olga Pané, i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, han mantingut una reunió per abordar la implementació dels acords assolits a la darrera reunió de la Comissió Mixta Ajuntament de Barcelona – Generalitat de Catalunya. Acompanyats de la gerenta del Consorci Sanitari de Barcelona, Mònica Almiñana, la segona tinenta d’alcalde, de l’àrea de Drets Socials, Educació i Cicles de Vida, Maria Eugènia Gay, i la regidora de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la Soledat, Marta Villanueva, la consellera Pané i l’alcalde Collboni han explicat les actuacions que les administracions duran a terme en els propers anys per tal de millorar la qualitat de la xarxa sanitària.

En roda de premsa, la consellera Pané ha explicat que amb els acords que s'han presentat avui “d’ampliació i d’ubicació de nous CAP es milloren els espais per als professionals i pels ciutadans i ciutadanes de la ciutat, sobretot per donar-hi cabuda a activitats assistencials que han d’estar més integrades.” En aquest sentit, Pané ha destacat que “Barcelona ha tingut sempre un instrument especial de col·laboració en salut, el Consorci Sanitari de Barcelona, que facilita la trobada entre l’Ajuntament i la Generalitat, amb una responsabilitat i una mirada comuna que facilita els projectes d’ambdós institucions. El Consorci és un instrument que hem de continuar mantenint.”

Per altra banda, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha destacat que amb els acords entre Generalitat i Ajuntament “Barcelona guanya en salut” i 140.000 veïns i veïnes es beneficiaran dels nous CAP i ampliació. “Això és el que la ciutadania espera de nosaltres: que treballem plegats per donar resposta a les seves necessitats”, ha assegurat. Per a l’alcalde, Barcelona guanya en equipaments, en serveis sanitaris de proximitat, en tecnologies d’avantguarda, en millors condicions pels professionals sanitaris i en espais renovats per una millor assistència. Amb el que anunciem avui, guanyen els barris, guanya la ciutat i guanya el país.

El conveni per a la millora de la qualitat de la xarxa sanitària de la ciutat de Barcelona subscrit entre el Departament de Salut, el Servei Català de la Salut, el Consorci Sanitari de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona l’any 2023 contempla 73 mesures de les quals 29 són actuacions en l’àmbit de l’atenció primària i comunitària.

En aquest marc, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona han acordat ara realitzar els tràmits necessaris per formalitzar la ubicació definitiva dels següents Centres d’Atenció Primària:

  1. CAP Sardenya

Construcció d’un nou CAP per espai insuficient a l’actual equipament. Acord per ubicar el nou CAP Sardenya al carrer Lepant, entre passatge Sant Pere i passatge de Boné.

  1. CAP Drassanes

Ampliació de l’actual CAP en uns 1.000 metres quadrats per a la necessitat d’ampliació de l’equipament actual. Creixement de volumetria annex a l’actual edifici.

  1. CAP Casc Antic

Construcció d’un nou CAP per espai insuficient de l’actual equipament del Passeig Lluís Companys. Acord per ubicar el nou CAP a la Ronda Sant Pere, 41, a un edifici titularitat de la Tresoreria General de la Seguretat Social.

  1. CAP Casanova

Construcció d’un nou cap per manca d’espai a l’actual equipament. Acord per ubicar el CAP Casanova al solar del carrer Provença 164-82.

  1. CAP Poble Sec – Font de la Guatlla

Construcció d’un nou CAP, actuació necessària per alliberar espais al CAP Manso. Acord per tal de trobar un emplaçament idoni a l’entorn de la Fira de Barcelona.

Seguiment de les actuacions d’atenció primària que ja estan en marxa

Així mateix, durant la trobada institucional celebrada aquest matí, ambdues administracions han fet balanç i seguiment dels acords arribats a la comissió mixta de l’any passat, en la que en destaquen:

  1. CAP La Pau

L’ampliació d’aquest CAP s’ha realitzat dins del termini acordat. Ha han acabat les obres i ha entrat en funcionament l’ampliació del centre que afegeix 9 consultes mèdiques més i una sala per a l’atenció comunitària. El cost total de l’actuació ha sigut de 1,8 milions d’euros.

  1. CAP Besòs

Ampliació de l’actual CAP. Execució d’obres, seguint el termini acordat. El CAP creixerà en 1.700 metres quadrats en un edifici annex connectat amb l’actual centre per una passarel·la. L’actuació té un cost de 5,8 milions d’euros.

  1. CAP Raval Nord

Construcció d’un nou CAP per substitució de l’actual centre. En execució d’obres, seguint el termini acordat. El nou CAP se situarà a la capella de la Misericòrdia i tindrà una superfície total de 2.840 metres quadrats. L’actuació té un cost de 12,3 milions d’euros.

  1. CAP Fort Pienc

Construcció d’un nou CAP per substitució de l’actual CAP Passeig de Sant Joan. En fase de redacció del projecte executiu. El nou CAP tindrà una superfície construïda de 2.651 metres quadrats. L’actuació té un cost de 8,2 milions d’euros.

  1. CAP Congrés – Indians

Construcció d’un nou CAP. En fase de licitació del projecte. La superfície del nou CAP serà de 2.668 metres quadrats. L’actuació té un cost de 8 milions d’euros.

  1. CAP Barceloneta

Construcció d’un nou CAP. Inici de la licitació del projecte l’any 2025. La superfície construïda del nou CAP serà de 3.378 metres quadrats. L’actuació té un cost de 9,2 milions d’euros.

  1. CAP La Sagrera

Aquest 2024 s’ha posat en funcionament l’ampliació modular que afegeix 400 metres quadrats de superfície a l’actual CAP fins a la construcció d’un nou CAP. Inici de la licitació del projecte l’any 2025. L’actuació té un cost de 12,6 milions d’euros.

  1. CAP Gòtic

Construcció d’un nou CAP a l’edifici de plaça Pi i Sunyer, 8-10. En curs les obres per traslladar a via Laietana 8 els serveis municipals que l’ocupen actualment, seguint el termini acordat. L’edifici es destinarà íntegrament a Salut.

De la mateixa manera, avancen els tràmits i gestions per l’execució dels altres CAP amb ubicació acordada: Horta-La Clota, Parc i la Llacuna i la Marina del Prat Vermell.

Altres actuacions

Hospital del Mar

L’Hospital del Mar està immers en gran procés de transformació. Actualment, s’està treballant en la preparació de la construcció de la tercera fase del pla d’ampliació de l’Hospital del Mar, de la que l’Ajuntament té previst aprovar el planejament en el Plenari d’aquest divendres, i en finalitzar la fase d’equipaments de la segona fase, que té un pressupost de 53M euros. En aquest sentit, la Generalitat de Catalunya es compromet a l’aportació de 15M€ per als equipaments de la segona fase de l’ampliació de l’Hospital del Mar.

Hospital Universitari Vall d’Hebron

La Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, prenen el compromís de situar com a prioritat l’avenç en la construcció de les noves instal·lacions de consultes externes i altres serveis ambulatoris de l’Hospital de la Vall d’Hebron, promovent la licitació de l’obra corresponent a la primera fase d’aquesta ampliació, per import de 40M€. La Generalitat de Catalunya també prioritzarà l’impuls de l’obra del centre Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), que promou aquesta entitat.

Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

En el cas de l’Hospital de Sant Pau, hi ha la previsió d’augment del sostre de 8.000 metres quadrats. L’Ajuntament de Barcelona promourà a curt termini la modificació del Pla Especial redactable, i a mig termini la modificació del MPGM per fer nous edificis dins l’illa. La previsió és iniciar les obres el darrer trimestre del 2025, i que aquestes s’acabin a finals de 2026.

Salut Mental

La salut mental és un repte i una prioritat en les polítiques de salut d’ambdues Administracions. En aquest marc, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona acorden la creació d’un Espai de Coordinació trimestral amb la Direcció del Pla Director de Salut Mental de la Generalitat de Catalunya i els equips de serveis socials i salut de Barcelona, per tal d’acordar programes, recursos i projectes pilot.

1  

Imatges

La consellera Pané i l'alcalde Collboni en un moment de la roda de premsa

La consellera Pané i l'alcalde Collboni en un moment de la roda de premsa 1835224