Grau aconsegueix 22 Milions d'euros per a Catalunya

query_builder   6 octubre 2003 15:19

event_note Nota de premsa

Grau aconsegueix 22 Milions d'euros per a Catalunya

En el decurs de la reunió de la Sectorial d’Agricultura a Madrid, s’ha acordat la territorialització de les hectàrees i els recursos que aportarà el MAPA en el cofinançament dels ajuts als productors de fruita seca de Catalunya, a l’espera de l’autorització per part del Consell de Ministres de la UE. Aquests recursos ascendeixen a 7 M€. Així mateix, s’ha acordat la participació de l’Estat amb 6 M€ en el cofinançament dels ajuts per pal·liar els efectes de les gelades de l’any 2001 que van afectar prop de 30.000 ha. d’olivera de Catalunya. Pel què fa a la distribució dels fons pels Plans de reestructuració i reconversió de la vinya, Catalunya ha aconseguit 9 M€ per la campanya 2003-2004 i el compromís dels MAPA d’aportar-ne 2 M€ més.

El conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Josep Grau, ha aconseguit avui, en el decurs de la reunió de la Sectorial d’Agricultura i Desenvolupament Rural que s’ha celebrat a la seu del Ministeri d’Agricultura a Madrid, 22 milions d’euros per diversos conceptes que afecten al sector agrari de Catalunya.

Fruita seca

Pel què fa als recursos dels ajuts a la fruita seca, el conseller Grau ha aconseguit el suport de totes les Comunitats Autònomes per tal que el MAPA cofinanciï el 50% dels ajuts pont als productors de fruita seca fins que aquests puguin rebre els recursos permanents aprovats per la Unió Europea dins la reforma de la Política Agrària Comuna (PAC).

En concret, l’acord contempla la territorialització de les hectàrees i els recursos que haurà d’aportar el MAPA. El Ministeri participarà en el cofinançament amb la quantitat de 7 milions d’euros. La totalitat d’aquests ajuts ascendeixen a 14,5 milions d’euros, dels quals el 50% que ha d’aportar la Generalitat ja van ser aprovats a la reunió del Govern català del passat 26 d’agost. L’acord aconseguit avui entre el MAPA i les CCAA productores de fruita seca, haurà de rebre l’autorització del Consell de Ministres d’Agricultura de la Unió Europea.

En aquest sentit, el conseller Josep Grau ha dit que si en la propera reunió del Consell de Ministres es dona l’autorització, només caldrà que el MAPA publiqui l’ordre dels ajuts i que els productors rebin els recursos a finals d’enguany. Grau ha explicat que aquests recursos beneficiaran prop de 20.000 productors de fruita seca de les diverses comarques de Catalunya.

Gelades oliveres 2001

Així mateix, en el decurs de la reunió, el MAPA ha aprovat el cofinançament dels recursos per pal·liar els efectes produïts per les gelades del mes de desembre del 2001, que en total van afectar prop de 30.000 ha. d’oliveres. En aquest sentit el MAPA aportarà en el Pla de recuperació del potencial productiu, que va aprovar el Govern català,  6,1 milions d’euros.

Pla de reestructuració i reconversió de la vinya

Així mateix, en el decurs de la sectorial, s’ha acordat també la distribució dels Fons pel Pla de reestructuració i reconversió de la vinya de la campanya 2003-2004, del qual Catalunya rebrà 9 milions d’euros, amb el compromís que el MAPA n’aporti 2 milions més.

Pla estratègic de la producció ecològica

Pel què fa altres aspectes que s’han tractat en la reunió, com el debat sobre un Pla estratègic de la producció agrària ecològica, el conseller Josep Grau ha reclamat que aquest s’apliqui seguin els paràmetres que s’estableixen a Catalunya, on es contemplen ajuts pels processos de producció, transformació i comercialització. El conseller ha assegurat que a Catalunya hi ha previst que d’aquí al 2010, el 10% de la producció agrària de Catalunya sigui ecològica.

Reforma OCM de l’Oli

Un altre aspecte tractat en la reunió ha estat la reforma de l’OCM de l’Oli. En aquest sentit, Josep Grau, ha tornat a reclamar que els ajuts a aquest productors s’estableixin per superfície i no per producció. Grau ha explicat que els ajuts a la producció només beneficien als grans terratinents de les CCAA dels sud de l’Estat i perjudiquen als productors de València o Catalunya.

Barcelona, 6 d’octubre de 2003

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined