- Es recuperarà la connexió del meandre amb el riu a través d’actuacions innovadores, seguint criteris de mínima intervenció i restauració passiva, millorant així l’ecosistema i la capacitat de laminació del meandre
- Les actuacions beneficiaran els municipis de Colomers i Foixà, a la comarca del Baix Empordà
- S’invertiran més de 234.000 euros i els treballs estan emmarcats en el Pla de recuperació, transformació i resiliència, amb finançament de fons Next Generation EU
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha formalitzat el contracte per a iniciar les obres de restauració i millora ambiental del meandre de Colomers, a la comarca del Baix Empordà. L’actuació, amb una durada de 9 mesos, se centra en la recuperació de la terrassa al·luvial del meandre i compta amb finançament de la Unió Europea en el marc dels Next Generation EU.
L’import de les obres és superior als 234.000 euros i, a banda dels treballs previstos, s’inclou el manteniment de les actuacions dutes a terme durant el període que dura la garantia (1 any).
L’estat actual del meandre de Colomers
L’àmbit de l’actuació s’emmarca en el marge dret del riu Ter, en el meandre de Colomers, dins dels termes municipals de Colomers i Foixà (Baix Empordà). L’abast total de l’actuació comprèn una extensió lineal de 2,5 quilòmetres, amb una superfície associada de 8 hectàrees.
Des d’un punt de vista morfològic, les terrasses al·luvials queden desconnectades del curs principal del riu mitjançant una mota longitudinal d’uns 1.200 metres que arriba fins a l’assut de Colomers i que obstaculitza el flux del riu i la plana d’inundació. Més amunt de la mota hi ha restes d’estructures de protecció construïdes als anys 70 en forma de gabions i murs d’escullera, que actualment es troben en un estat de conservació deficient i parcialment cobertes de sediment, sense tenir cap funció estructural.
La recuperació de l’espai fluvial
Un dels principals reptes a què l’Agència s’ha enfrontat a l’hora d’escollir la millor solució per a la recuperació del meandre de Colomers, ha estat garantir els criteris de mínima actuació, de restauració passiva i evolució natural adaptativa, tot això per oferir una solució el menys invasiva possible per al medi.
La solució consensuada ha estat la més adequada amb aquests objectius ambientals, habilitant la permeabilitat de la mota per facilitar el flux de l’aigua mitjançant drenatges. Es tracta d’una solució innovadora i que no genera afectació a altres usos consumptius de l’aigua com el reg. En aquest sentit, es facilitaran tres punts de permeabilització per a cabals alts —dos sobreeixidors i un col·lector, amb les connexions derivades entre si—, per tal de millorar el drenatge del meandre mitjançant canals laterals. Aquests, al mateix temps, diversificaran diferents hàbitats de ribera amb l’excavació de zones més baixes que funcionin com a basses.
Aquesta intervenció suposarà, alhora, una millora directa per a la conservació dels hàbitats, ja que entrarà més aigua al meandre, afavorint, també, la millor recàrrega de l’aqüífer.
També es faran actuacions d’eliminació de les espècies al·lòctones presents en el meandre (canya americana, negundo i robínia) i se substituiran, en alguns punts, per espècies vegetals autòctones.