El programa de Formació Contínua per al període 2003-2004 inclou un total de 326 cursos i amb més de 5.000 places a les 14 escoles de Capacitació Agrària del DARP per arreu de Catalunya amb l’objectiu d’actualitzar permanentment els coneixements dels professionals del sector agrari.
Aquesta oferta constitueix una acció de Govern i compta amb la participació a més del DARP, del Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme així com el Fons Social Europeu.
En concret es realitzaran 9 tipus de cursos:
Informàtica, el qual es divideix en nos nivells, el nivell 1 destinat a agricultors que vulguin tenir un primer contacte amb ordinadors PC compatibles i, el nivell 2 que està destinat a agricultors amb coneixements bàsics d’informàtica i on es donen a conèixer les aplicacions directes per al món agrari amb ordinadors compatibles, incloses les telecomunicacions.
Incorporació a l’empresa agrària, el qual s’estructura en tres mòduls bàsics que són comptabilitat i gestió, tecnologia agrària i complements de l’empresa agrària. A més també s’inclouen diverses visites col·lectives a finques i empreses agràries i tres blocs complementaris que són estudi econòmic de la seva explotació, tècniques bàsiques per al suport del curs i informàtica a nivell d’usuari.
Pluriactivitat, que tenen com a finalitat combinar les diverses activitats agràries tradicionals amb les de tipus artesanal i turístic per tal d’aconseguir un adequat nivell de rendes. Es divideixen en agroturisme i de temàtica eqüestre.
Tecnològic, on hi trobem cursos de ramaderia, indústries alimentàries, tècniques agràries, forestal, maquinària, taller i energies alternatives, cultius, fructicultura, jardineria i art floral i reg.
Gestió empresarial, amb continguts adreçats a millorar el coneixement de l’activitat econòmica de l’explotació i a la millora de la seva gestió.
Aplicadors de productes fitosanitaris, destinats a donar informació a agricultors en general i a personal d’empreses que realitzen tractaments amb productes fitosanitaris i que permeten l’obtenció dels carnets d’aplicadors de fitosanitaris.
Medi Ambient, on s’inclouen cursos genèrics que tracten sobre la problemàtica dels residus i contaminació al sector productiu agrari així com temes de conservació mediambiental.
Producció integrada i Agricultura ecològica, destinats als agricultors que volen adquirir els coneixements necessaris per realitzar produccions d’acord amb el que preveu el Decret 2041/2002 de 8 d’octubre del DARP i el Reglament (CEE) 2092/91, i també per als productors que necessitin acreditar una formació homologada per sol·licitar ajudes al respecte o inscriure’s als registres corresponents.
Seguretat i prevenció de Riscos Laborals, els quals tenen com a finalitat donar la formació bàsica en seguretat als responsables de les explotacions agràries per adaptar-se a la normativa vigent.
Com a novetat, actualment s’està desenvolupant el programa de formació a distància com a complement dels cursos que s’ofereixen a les escoles de capacitació agrària amb modalitat presencial. Així, els alumnes inscrits poden seguir les classes sense haver de desplaçar-se als centres, ja que des del seu domicili poden efectuar totes les consultes que considerin necessàries al seu tutor. Depenent del tipus de curs, es fan en format paper o a través d’internet. Els cursos que es poden realitzar a distància són: fitosanitari bàsic, curs d’incorporació (mòduls de comptabilitat i complements d’empresa), curs bàsic de regs i curs de producció integrada.
Aquest programa es desenvolupa a través de la xarxa d’escoles de Capacitació Agrària i està gestionat pel Servei de Formació Agrària de la Direcció General de Producció Agrària i Innovació Rural del DARP, que té com a objectius capacitar professionalment els joves per facilitar la seva incorporació al sector agroalimentari i rural i contribuir a l’actualització de coneixements i a la formació permanent dels professionals del sector agroalimentari. Barcelona, 14 d’abril de 2003