Treballs forestals de retirada d'arbres morts a Sant Pere de Ribes ( Garraf){"name":"2024/12/10/12/56/5f34a81a-1e13-40c2-8e21-95a192572c45.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":394063}

Des de fa una setmana i durant tres mesos, el Departament d’Agricultura retira els pins morts de Sant Pere de Ribes afectats per sequera

Els efectes de la sequera sobre els boscos del Garraf serien d’unes 170 hectàrees en afectació moderada i alta, segons una aproximació del Servei de Prevenció d’Incendis

Tallar i retirar arbres morts a causa de la sequera per evitar la possible propagació de plagues forestals, evitar caigudes i minimitzar el risc d’incendi forestal latent. Aquest és el triple objectiu que persegueix l’actuació que aquests dies ha iniciat el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació al terme municipal de Sant Pere de Ribes (Garraf), amb la tallada i retirada d’arbres en una superfície estimada de 20,5 hectàrees.

Catalunya ha acumulat una sequera de tres anys i un estrès hídric amb un dels períodes secs i prolongats més importants documentats. L’afectació principal a la comarca del Garraf es troba a les pinedes de pi blanc (Pinus halepensis), especialment aquelles que estan més a tocar de la costa. Pel que fa a d’altres espècies, com ara el coscoll (Quercus coccifera) i l’alzina (Quercus ilex), no han resultat tan afectades, perquè s’adapten millor a la sequera i tenen més opcions de recuperar-se amb la pluja.

La fusta morta de les pinedes produeix un augment del risc d’incendi en el període estival, que, sumat a l’estrès hídric de les altres espècies forestals, les fa més inflamables pel baix percentatge d’aigua que contenen.


Tallades, aclarides i estassades per fer-la més resistent al canvi climàtic

Està previst que els treballs iniciats la setmana passada en col·laboració amb l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes s’allarguin durant tres mesos. Consisteixen en la tallada dels peus de pi blanc (Pinus halepensis) i no afecta a aquelles espècies que per la seva singularitat és important que romanguin sobre el terreny. La zona on es fan els treballs és la de Can Pere de la Plana, i s’hi tallaran els arbres morts, els malformats i/o afectats per malalties o plagues i els que tinguin un diàmetre menor. Es deixarà una densitat d’arbres final de 750-800 peus/ha. L’actuació té un cost de 47.367,49 €.

La trituració es durà a terme sobre el terreny amb motodesbrossadora manual o, en cas de poder accedir-hi, amb tractor i desbrossadora, sempre que el pendent sigui suau i no suposi un risc d’erosió del sòl.

L’arrossegament i el desembosc de la fusta es farà amb l’arrossegament de l’arbre des de les pistes. Es prendran les mesures necessàries per evitar danyar l’arbrat restant, és a dir, ferir la base del tronc amb l’arrossegament. Els treballs es restringiran a 200 metres des de l’àrea de cria del duc (Bubo bubo) a les immediacions de la zona d’actuacions, seguint les indicacions del Parc del Garraf.


Imatges de satèl·lit per detectar la manca d’aigua a la vegetació i el decaïment d’arbres massiu al Garraf

Aquest 2024 hi ha hagut un decaïment massiu d’una massa forestal situada al massís del Garraf, amb mortalitat de peus i la decoloració i defoliació de la resta de peus de pinastre del rodal.

L’episodi de sequera acumulada els darrers tres anys a la zona ha debilitat aquests arbres i ha afavorit la presència de plagues forestals que originen danys, com poden ser el perforador petit dels pins(Orthotomicus erosus) i perforador dels brots (Tomicus destruens).

Per poder delimitar les zones on s’està donant mortalitat o decaïment de la vegetació, el Servei de Prevenció d’Incendis Forestals està fent servir imatges del satèl·lit Sentinel, que permet detectar zones de canvi de l’estat de la vegetació, ja sigui per sequera, incendis o altres pertorbacions.

En una aproximació de mortalitat al Garraf, una comarca amb 12.000 hectàrees forestals, l’afectació completa seria sobre 81 hectàrees arbrades i 65 hectàrees de forests no arbrades, fonamentalment matollar o masses joves d’arbrat i matollar procedents de zones cremades a les darreres dècades. 24 hectàrees corresponen a terrenys forestals amb afectacions moderades.

2  

Imatges

Treballs forestals de retirada d'arbres morts a Sant Pere de Ribes ( Garraf)

Treballs forestals de retirada d'arbres morts a Sant Pere de Ribes ( Garraf) 394063

Fotografia dels treballs forestals de retirada d'arbres morts a Sant Pere de Ribes (Garraf)

Fotografia dels treballs forestals de retirada d'arbres morts a Sant Pere de Ribes (Garraf) 364672