L’Institut Català de la Dona i l’Associació de Dones no Estàndars organitzen la jornada La situació de les dones amb discapacitat, amb l’objectiu de sensibilitzar sobre la doble discriminació que pateixen les dones discapacitades i trobar la clau per a un canvi de mentalitat que accepti les diferències i que valori, sense opinions preconcebudes, la capacitat professional i humana de totes les persones.
Aquesta jornada és un espai de participació obert a totes les dones i a tots els homes de la societat, per tal de crear vincles i donar la possibilitat a les dones amb discapacitat de ser escoltades.
La presidenta de l’Institut Català de la Dona ha afirmat en el seu parlament que "amb aquesta jornada, es vol fer visible una temàtica sovint oblidada, però que pot portar a la societat a assolir una millor qualitat de vida. Es tracta de fomentar el coneixement del fet que les discapacitats generen altres capacitats."
Segons Joana Ortega "les dones amb minusvalíes han de ser reconegudes pel seu potencial, i no per la seva vulnerabilitat. Amb aquest reconeixement, es suscitaran actituds positives i compromeses de la societat, i es fomentarà la integració de les dones discapacitades a tots els nivells."
Joana Ortega també ha valorat molt positivament "la creació d’associacions i xarxes de dones amb discapacitat per tal de defensar les seves reivindicacions, de la mateixa manera que s’associen les altres dones". Actualment a Catalunya hi ha més de 800 associacions i entitats de dones.
Presentació del document La discriminació en contra de les dones amb discapacitat
Aquest document és un informe del Consell d’Europa en relació amb la situació específica de les dones discapacitades. L’informe demana que hi hagi una presa de consciència de les desigualtats existents a la nostra societat per raó de gènere, les quals se sumen als desavantatges derivats d’una situació de discapacitat, i reivindica que es visibilitzi la doble discriminació que pateixen les dones amb discapacitat.
Segons l’informe, per tal de garantir a aquestes dones la igualtat de tracte, s’han d’adoptar polítiques que els permentin dur una vida independent a tots els nivells. S’ha de sensibilitzar la societat per tal que es valori el fet que la discapacitat genera altres capacitats, de les quals tothom pot treure’n profit.
Per tal de dur a terme aquesta sensibilització, és necessari promoure la integració de les persones amb discapacitat, especialment les dones, en tots els àmbits, especialment, en l’àmbit de la presa de decisió.
En els països europeus, les organitzacions de dones han anat adquirint capacitat d’influència. Ara cal que les dones amb discapacitat s’integrin i guanyin poder dins d’aquestes organitzacions, per tal que els seus interessos concrets i les seves necessitats específiques siguin tingudes en compte.