- La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica ha refermat en el Ple del Parlament les principals línies d’actuació en matèria d’habitatge
- “Nosaltres creiem que el principi prioritari és el dret a l’habitatge i aquest principi és superior al dret al benefici econòmic”
La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha refermat en seu parlamentària que “mantindrem el topall del lloguer” i ha explicat que “amb les dades dels últims trimestres, veiem com en les zones on no s’aplica tenim increments del lloguer fins al 6% i en les zones tensionades on estem aplicant aquest topall tenim fins i tot reduccions de l’1% o en tot cas contenció”. “Per tant, ens sembla una política necessària que continuarem aplicant des del Govern”, ha reblat.
“El problema de les famílies és que moltes estan destinant més del 50% dels seus ingressos al lloguer i cal marcar a nivell legislatiu i normatiu una contenció de rendes. El que vol el Govern és assegurar que les famílies a Catalunya tinguin un accés a l’habitatge assequible” ha insistit Paneque que ha recordat “la voluntat d’escoltar tots els grups parlamentaris i tots els actors vinculats en l’àmbit de l’habitatge per intentar desplegar aquelles polítiques que ho permetin”. Paneque també ha ressaltat que “estem treballant per fer una regulació ben feta del lloguer de temporada i d’habitacions”.
Sílvia Paneque ha reconegut que manca ampliar el parc públic d’habitatge i en aquest sentit, ha exposat la visió del Govern per arribar al 15% d’habitatge públic a Catalunya, amb un 9% destinat a lloguer assequible: “Hem aprovat el Pla territorial d’habitatge que determina àrees de demanda residencial forta i acreditada i els estàndards de reserva de sòl destinats a habitatge de protecció i 50.000 habitatges d’aquí al 2030. Destinarem 1.100 milions d’euros anuals, la major quantitat destinada a polítiques d’habitatge; 500 milions d’euros per a ajuts al lloguer, tanteig i retracte i línies de rehabilitació; i els altres 500 milions d’euros són d’un programa de crèdits de l’Institut Català de Finances per incentivar la construcció d’habitatges del parc públic assequible, des de cooperatives fins a privats”. La consellera ha detallat que “amb la construcció delegada de solars podríem arribar a augmentar el parc públic amb 20.000 habitatges nous, segons estimacions del propi departament”.
Ampliació del programa de suport als joves
“Tenim molta confiança i si funciona podríem ampliar aquest programa, batejat com a Fons d’emancipació juvenil, en què destinem 100 milions per ajudar als joves que no tenen la capacitat d’estalvi per pagar el 20% inicial que es demana en la compra d’habitatge”. Paneque ha recordat que es tracta d’habitatge de segona mà i que, a més a més, aquest habitatge passarà a una bossa indefinida d’habitatge de preu limitat, “perquè no s’hi pugui especular”.
La consellera també ha volgut destacar com a àmbit d’actuació “la importància de reduir els temps de gestions burocràtica i que no passin seixanta mesos entre disposar del solar i lliurar les claus”. En aquest sentit, ha valorat l’aprovació de les llicències administratives prèvies a la definitiva que poden escurçar aquests terminis entre 18 i 24 mesos.