El Departament de Justícia, a través del Centre de Mediació Familiar de Catalunya, organitza demà una jornada per als estudiants de Postgrau en Mediació i Gestió de Conflictes per a per promoure la mediació familiar com a via alternativa als tribunals per a resoldre conflictes de parella i vetllar pels interessos dels menors.
La directora del Centre de Mediació Familiar de Catalunya, Anna Vall explicarà als estudiants del Postgrau la tasca que desenvolupa el Centre de Mediació Familiar de Catalunya així com els circuïts de derivació dels casos de mediació familiar i els oferirà tot tipus d’informació sobre la mediació familiar.
A Barcelona hi ha 945 mediadors homologats pel Centre de Mediació Familiar de Catalunya del total de 1300 que hi ha a tot Catalunya, entre especialistes dels camps de la psicologia, l’educació, el treball social, la pedagogia i el dret.
Desglossats per partits judicials, hi ha homologats el nombre de mediadors familiars següents: Arenys de Mar, 13; Badalona, 14; Barcelona, 580; Berga, 1; Cerdanyola del Vallès, 20; Cornellà de Llobregat, 5; Esplugues de Llobregat, 9; Gavà, 12; Granollers, 34; Hospitalet de Llobregat, 15; Igualada, 7; Manresa, 46; Martorell, 6; Mataró, 57; Mollet del Vallès, 23; El Prat de Llobregat, 6; Rubí, 14; Sabadell, 45; Sant Boi de Llobregat, 3; Sant Feliu de Llobregat, 25; Santa Coloma de Gramanet, 8; Terrassa, 49; Vic, 18; Vilafranca del Penedès, 3; i, Vilanova i la Geltrú, 13.
A Catalunya, set de cada 10 parelles en conflicte arriben a un acord satisfactori per a les dues parts gràcies a la mediació familiar, evitant d’aquesta manera un conflicte judicial que pot agreujar més les diferències familiars.
La mediació familiar a Catalunya
La mediació familiar és una eina alternativa a la via judicial per resoldre els conflictes sorgits en l’àmbit familiar. És un procés totalment voluntari i que es porta a terme mitjançant la intervenció d’una tercera persona, el mediador, que és una peça clau en tot el procés. Aquest és designat per les parts, per el jutge o pel Centre de Mediació Familiar de Catalunya.
La mediació la poden demanar les persones unides en matrimoni, les que constitueixen una unió estable de parella i les que, sense ser-ho, tenen fills en comú i d’altra banda, les persones que tenen un conflicte per raó d’aliments o d’institucions tutelars.