query_builder 19 juliol 2004 16:24
event_note Nota de premsa
El rector de La Roca del Vallès, mossèn Joan d’Arquer, fundador juntament amb l’advocada Mireia Balaguer de l’ONG Presos sense Fronteres, ha acollit a la seva rectoria a un intern per ajudar-lo en el seu procés final de rehabilitació, d’acord amb un experiència sense precedents endegada pel Departament de Justícia i aquesta organització.
El sacerdot, d’acord amb els experts de la secretaria de Serveis Penitenciaris, s’ha fet responsable de la reeducació de l’intern i ara actua com el seu tutor, controlant totes les activitats que fa per tal d’evitar que torni al món de la delinqüència que el va portar a la presó.
J.S.P. és el primer intern acollit per mossèn d’Arquer en aquesta modalitat, no tenia ningú que l’esperés fora de la presó un cop va accedir al tercer grau, després de 12 anys de condemna per delictes de robatori.
El reclús va tenir la fortuna de trobar-se en el seu camí amb el sacerdot, amb qui va fer una bona amistat, fruit de la qual ha sorgit aquesta singular iniciativa.
L’intern dorm de dilluns a dijous en una comunitat terapèutica que depèn de la presó de Quatre Camins i la resta de dies ho fa a la rectoria de Joan d’Arquer, a qui ajuda en les tasques domèstiques diàries, com ara netejar la casa parroquial.
El sacerdot, d’acord amb el compromís que ha adquirit amb el centre penitenciari com a tutor de l’intern, supervisa totes les seves activitats i controla els seus horaris.
J.S.P. treballa arreglant jardins de cases particulars de la zona i ha de donar compte al rector de totes les seves activitats. En aquesta tasca, d’Arquer compta amb la col•laboració d’una dotzena de voluntaris que també ajuden l’intern a rehabilitar-se per no caure un altre cop en el món de la delinqüència.
L’ONG Presos sense Fronteres es va crear fa un any i s’ofereix com a mitjancera r entre els presos i la societat per aconseguir la reinserció dels interns que han assolit el tercer grau.
En una entrevista concedida al web del Departament de Justícia, Joan d’Arquer afirma que la “institució penitenciària no ha d’estar tutelant un noi fins a la seva mort. El sistema penitenciari ha de preparar l’intern perquè pugui sortir al carrer mitjançant un tractament individualitzat. Després ja és responsabilitat de la societat civil”.
Per la seva banda, l’advocada Mireia Balaguer ha demanat que la societat no assenyali amb el dit a aquells que surten de la presó i busquen feina.
Segons aquesta lletrada, “els empresaris, quan contracten un noi que ha estat a presó, no tenen perquè saber-ho. Això sí, si es tracta d’un noi que havent aconseguit el tercer grau surt a treballar, els empresaris han de saber que, contractant-lo tindran un 65 % de desgravació de la Seguretat Social. A més aquest noi, tindrà un tutor individual que li farà un seguiment de la seva feina al carrer”.
Tot i què mossèn Joan d’Arquer no es planteja convertir la seva rectoria en una residència d’acollida de presos, aviat acollirà un segon intern per ajudar-lo a rehabilitar-se. Es tracta de T.T.V., un pres que va tenir problemes amb les drogues des de petit i que recentment ha aconseguit el tercer grau penitenciari.
* Al Web del Departament de Justícia, a la secció de reportatges i entrevistes de Sala de Premsa, podeu trobar el reportatge realitzat sobre les activitats de Presos sense Fronteres. O bé, accedint a la següent adreça electrònica:
http://www.gencat.net/justicia/departament/premsa/reportatges/presossf/index.htm