1. La norma també preveu l’increment del 3% de l’IRSC, que es fixa en 778,49 euros mensuals mentre no s’aprovin els pressupostos de la Generalitat per al 2025
  2. El decret també fa efectiva l’amnistia a famílies vulnerables que han rebut pagaments indeguts de la Renda Garantia de Ciutadania o l’Ingrés Mínim Vital


El Govern ha donat llum verda al Decret llei de necessitats financeres en pròrroga pressupostària. L’objectiu és agilitar l’activitat administrativa i fer front a determinades obligacions que, per raó de la seva urgència, no es poden posposar fins a l’aprovació d’uns nous comptes. Gràcies a l’aprovació d’aquesta norma, que haurà de ser convalidada posteriorment pel Parlament, la Generalitat i les entitats del seu sector públic podran formalitzar operacions d’endeutament en qualsevol modalitat i fer front a les amortitzacions que vencen durant l’exercici 2025 i que no poden ajornar-se.

Enguany, la manca d’aprovació dels comptes per al pròxim exercici també fa necessari adoptar altres mesures en l’àmbit de les prestacions socials, i regular de manera específica l’indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC).

D’acord amb el text aprovat avui, el volum total d’aquestes operacions no podrà superar el límit autoritzat per la Llei 2/2023, del 16 de març, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a aquest any 2024, els darrers comptes aprovats, incrementat pels imports que es derivin dels programes d’endeutament que s’aprovin en aplicació de la normativa d’estabilitat pressupostària. Així mateix, es regulen l’atorgament d’avals i de garanties que seran necessàries per atendre les necessitats de l’any 2025.

L’IRSC: 9.341,92 euros, repartits en 12 mensualitats

En matèria de prestacions socials, el Govern ha aprovat l’actualització de l’indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC) i noves disposicions relatives a la gestió de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC). Així, i mentre no s’aprovi la Llei de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2025, l’IRSC per a l’any que ve es fixa en 12 mensualitats de 778,49 euros mensuals, xifra que suposarà un total de 9.341,92 euros (un 3% més que l’any 2024).

Fer possible aquest increment representa una dotació econòmica de gairebé 27 milions d’euros que beneficiarà més de 235.000 persones.

Aquest augment reflecteix el compromís del Govern per donar cobertura a la pujada del preu de la vida i per enfortir la cohesió social, minimitzar la pobresa extrema i reduir les desigualtats econòmiques, ja que l’IRSC estableix el nivell d'ingressos mínim per viure amb dignitat.

És a partir d’aquest indicador de suficiència que es fixen les quantitats de diverses prestacions que conformen el sistema de protecció social de Catalunya, principalment, la Renda Garantida de Ciutadania i els complements per als perceptors de les pensions no contributives (PNC), uns ajuts estatals que no arriben a aquest mínim de l’IRSC i per això, la Generalitat els complementa. Els beneficiaris de la renda garantida i el complement de PNC són uns 175.000.

L’evolució de l’IRSC també impacta en l’accés a altres ajuts per a necessitats bàsiques, despeses de la llar o infants i joves vulnerables.

L’augment de l’IRSC també es tradueix en un increment dels diners de lliure disposició (quantitat mínima garantida per a despeses personals) d’unes 60.000 persones que es beneficien de serveis socials de copagament de la xarxa pública, com residències o centres de dia.

Amnistia dels pagaments indeguts per a famílies vulnerables

El decret aprovat avui també estableix que la Generalitat no exigirà la devolució de cap pagament indegut derivat de la RGC o de l’Ingrés Mínim Vital (IMV), sempre que sigui per causes imputables a l’administració i que els imports no superin el 50% de l'IRSC mensual en vigor. Això s'aplicarà a les quantitats satisfetes en exercicis anteriors, sempre que no sobrepassin aquest límit.

Excepcionalment, tampoc es podrà demanar la devolució dels ajuts per quantitats superiors en els casos en què les persones beneficiàries es trobin en una situació de vulnerabilitat o hagin obtingut ingressos inferiors al doble del salari mínim interprofessional durant l'any 2023. Tanmateix, aquesta excepció no s'aplicarà en els casos en què l’interessat hagi facilitat informació falsa o errònia per accedir a alguna d’aquestes prestacions.

L’acord aprovat avui permetrà portar el decret al Parlament de Catalunya per a la seva aprovació definitiva i respon al compromís del Govern d’aplicar amb urgència modificacions legislatives per impulsar una amnistia a les famílies vulnerables a qui s’han reclamat aquests imports i deixar sense efectes els pagaments indeguts.

La dels pagaments indeguts és una problemàtica que el nou executiu ha entomat des del primer dia amb la voluntat de resoldre-la. En aquest sentit, el nou equip de la conselleria ha analitzat totes les vies legals possibles per solucionar aquesta situació i evitar el patiment a famílies en situació de vulnerabilitat.

Els pagaments indeguts tenen l’origen en el disseny d’algunes prestacions i en les limitacions pel que fa als recursos per gestionar-les. Per tal de minimitzar aquesta problemàtica en el futur, el Govern també treballa en un pla de xoc que permetrà reforçar els equips i impulsar la interoperabilitat i l’encreuament de dades de l’Administració. En aquest sentit, també serà necessària una reforma de la llei l’RGC perquè treballi d’acord amb dades i automatismes, així com un nou model de prestacions a Catalunya i a Espanya que millori polítiques socials de primer ordre com són l’IMV o les PNC.

En matèria de personal

Finalment, en matèria de personal, la norma també preveu la possibilitat de prorrogar per un període màxim de cinc anys les habilitacions per als cossos tributaris i de la intervenció general previstes a la Llei 17/2017, de l’1 d’agost, del Codi Tributari de Catalunya i d’aprovació dels llibres primer, segon i tercer, relatius a l’Administració Tributària de la Generalitat, i al Decret Llei 46/2020, de 24 de novembre, de mesures urgents de caràcter administratiu, tributari i de control financer.

El Decret llei entrarà en vigor l’1 de gener del 2025.