El secretari general de la ONU, Kofi Annan, ha demanat unitat i respecte entre cristians, musulmans i jueus en una carta enviada al Centre Unesco de Catalunya i a l’Alt Comissionat de les Nacions Unides a Barcelona, amb motiu d’un seminari sobre islamofòbia, cristianofòbia i antisemitisme que ha estat inaugurat pel conseller de Justícia, Josep M. Vallès, entre d’altres personalitats

El secretari general de la ONU, Kofi Annan, ha afirmat que l’objectiu, en aquests moments, “ha de ser un món en què els jueus donin suport a la protecció dels drets dels musulmans, els musulmans donin suport als cristians, i els cristians demanin respecte pels drets dels jueus”.

En un gest poc habitual, Annan ha enviat un missatge escrit amb aquesta voluntat al Centre Unesco de Catalunya i l’Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Drets Humans a Barcelona que aquests dies celebra un seminari sobre “Difamació de les religions i la lluita global contra la discriminació: antisemitisme, cristianofòbia i islamofòbia”, que també compta amb la col·laboració de la Generalitat i de l’Ajuntament de Barcelona.

El seminari, que reuneix per primera vegada 25 experts internacionals en la matèria, ha estat inaugurat a Barcelona pel conseller de Justícia, Josep M. Vallès. Les conclusions d’aquest seminari serviran com a base d’un informe que es presentarà a l’Assemblea General de Nacions Unides al llarg de 2005.

En el seu missatge escrit, Kofi Annan diu que el món es troba “en un moment en què la qüestió de la discriminació i la intolerància basada en la religió ha adquirit un sentit de màxima urgència” i “cada dia que passa, sembla que trobem més proves de la terrible aliança entre seguretat i terrorisme”.

“La inseguretat engendrada per la guerra i el terrorisme ha portat a la deshumanització i a convertir les persones en objectius per raó de la seva religió”, ha assenyalat el màxim mandatari de la ONU als participants en el seminari, que se celebra en un moment  marcat pel creixent flux immigratori i els atemptats de l’11-M a Madrid, segons els organitzadors.

Annan considera que “aquesta és una època en què s’ha de reafirmar la causa de la igualtat humana i tornar-nos a comprometre amb els principis de no discriminació i la llibertat religiosa articulats en els instruments sobre els drets humans de les Nacions Unides”.

“Necessitem enfortir els nostres mecanismes per monitoritzar i implementar aquests estàndards a tots els nivells. I necessitem redoblar els esforços per eliminar tots els xovinismes i estereotips de les lliçons que els nostres fills aprenen a les escoles, dels mitjans de comunicació i també de les nostres llars”, ha dit Annan.

El secretari general de la ONU també recorda en el seu missatge que la Declaració Universal dels Drets Humans afirma que “el reconeixement de la dignitat inherent i dels drets inalienables i igualitaris de tots els membres de la família humana és el foment de la llibertat, de la justícia i la pau al món”.

Durant la sessió inaugural d’aquest seminari, el conseller de Justícia, Josep M. Vallès, ha destacat la importància de celebrar debats d’aquesta naturalesa entorn els problemes de la discriminació i ha remarcat que, després dels “horrors del segle XX i els fets que es venen produint darrerament, és necessari, més que mai, la reivindicació de la convivència i el respecte dels drets fonamentals en les societats complexes d’avui en dia”. “No ens podem deixar emportar per consideracions electoralistes o de tàctica partidista quan encarem aquesta qüestió”, ha afirmat Vallès.

Segons el Conseller, el Govern català i el Departament de Justícia estan “fermament compromesos” en la defensa de la laïcitat de les institucions públiques i, alhora, en la garantia de la llibertat de cultes per a totes les confessions.

L’acte d’obertura del seminari també ha comptat amb l’assistència, entre d’altres, de Doudou Diène, relator especial de Nacions Unides; Christian Strohal, ambaixador i director de l’Oficina de Drets Humans de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), i la regidora de Dona i Drets Civils de Barcelona, Pilar Vallugera.