La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque i Sureda, ha insistit en la necessitat de descarbonitzar la societat catalana i d’avançar en la transició cap a un nou model energètic basat en les energies renovables autòctones. Paneque ha recordat que l’energia és estratègica i va més enllà de la millora del medi ambient: “Existeix una relació demostrada i contrastada entre l’acumulació de gasos d’efecte hivernacle, la mala qualitat de l’aire i l’augment de temperatures, que causa sequera i temporals dramàtics, a la vegada”.“El model energètic del segle passat no serveix per al XXI”, ha conclòs la consellera.
Durant una intervenció al Parlament, la consellera ha explicat que el Govern segueix treballant en la definició d’un nou model energètic basat en les energies renovables. En aquest sentit, Paneque ha explicat que s’està ultimant el Pla Territorial Sectorial per a la implantació d’energies renovables (PLATER), que ordenarà la instal·lació d’energies renovables i de les seves infraestructures d’evacuació sobre el territori atenent les necessitats de cada zona i les solucions més respectuoses per al medi ambient. La consellera ha detallat que “la implantació de renovables en espais antropitzats o ja urbanitzats cobrirà 21,3 GW dels 63 GW d’energies renovables” que són necessaris en un escenari de descarbonització completa, l’any 2050.
La consellera també ha explicat que el Govern “ja està definint el Pla Integrat d’Energia i Clima 2030”, el document que ha de definir accions i mesures concretes per materialitzar el canvi de model energètic i avançar cap a un sistema productiu i social net. Totes aquestes accions s’emmarquen en la Prospectiva Energètica de Catalunya 2050, el document que estableix l’escenari de neutralitat climàtica per al país d’acord amb la seva realitat econòmica i social.
Paneque ha recordat que el canvi climàtic ja és una realitat, i ha mencionat l’episodi de sequera, les onades de calor cada cop més freqüents, els episodis de pluges torrencials i tragèdies com la DANA que va afectar la Comunitat Valenciana com a exemples que ho demostren. “La diferència entre zero i un grau centígrad és la diferència entre el gel i l’aigua. Un augment de 2º ens posa contra les cordes”, ha resumit.