1. L’objectiu és dotar el sistema sanitari dels recursos necessaris per al seu funcionament i garantir-ne l’estabilitat a llarg termini
  2. La mesura s’emmarca en l’estratègia del Govern de reforma i modernització del sistema de salut, i s’ajusta al nou escenari de regles fiscals fixat per les autoritats europees


El Govern de la Generalitat ha acordat avui que el creixement de la despesa meritada sanitària, que inclou el conjunt de la despesa efectuada pel Departament de Salut, el CatSalut i l’ICS, creixi el 2025 en el percentatge màxim que permet la regla de la despesa, és a dir, un 3,2%.

Amb aquest acord, el Govern consolida el creixement de recursos del sistema sanitari des de la pandèmia i assegura que aquest comptarà amb el finançament necessari per al seu funcionament, blindant-lo davant els xocs econòmics que es puguin produir en el futur i garantint així la seva sostenibilitat a llarg termini.

Aquesta mesura s’emmarca en l’estratègia del Govern de reforma i modernització del sistema de salut impulsada des del Comitè d’Avaluació, Innovació, Reforma Operativa i Sostenibilitat del Sistema de Salut (CAIROS), i també s’ajusta al nou escenari de regles fiscals fixat per les autoritats europees, després dels quatre anys de suspensió amb motiu de la COVID-19 i de l’impacte de la guerra d’Ucraïna.

Un servei essencial

El caràcter de servei essencial que tenen les prestacions de salut fa que la normativa permeti prestar el servei més enllà dels límits que marca el pressupost. En aquest sentit, la despesa meritada mostra el volum de despesa sanitària que es realitza durant un exercici pressupostari com a conseqüència de l’activitat real duta a terme, amb independència del moment en què aquesta es comptabilitza.

L’acord especifica que en el sostre del 3,2% per al 2025 no es tindrà en compte la despesa finançada amb recursos finalistes procedents d’altres administracions o propis addicionals. També preveu que la Comissió Interdepartamental per a la Sostenibilitat Econòmica del Sistema Sanitari de Catalunya pugui revisar aquest creixement, per exemple si es modifica la normativa d’estabilitat pressupostària.