1. Les dues línies s’obriran aquest gener i posaran en valor la diversitat gastronòmica i la riquesa culinària de Catalunya, i permetran que es duguin a terme activitats diverses en el marc de la candidatura
DARPA{"name":"2024/12/27/11/18/88281cfb-f0ca-46d0-ab70-2a847d86d1e8.jpg","author":"DARPA","type":"0","location":"0","weight":26914}

Amb l’any nou, es dona el tret de sortida a tot un seguit d’activitats vinculades a la distinció que rep Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia, una candidatura impulsada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació juntament amb el Departament d’Empresa i Treball que suposarà la posada en marxa d’un seguit d’iniciatives amb l’objectiu de situar Catalunya com a referent mundial de l’enogastronomia. En el marc d’aquest esdeveniment, des del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació es promouran dues iniciatives per posar en valor el sector productiu i el patrimoni de la gastronomia catalana per mitjà de dues línies específiques d’ajuts: “12 mesos - 12 paisatges gastronòmics” i “Productes herois del rebost del patrimoni”.

El projecte “12 mesos - 12 paisatges gastronòmics” reivindicarà la diversitat territorial de Catalunya explorant la riquesa culinària que floreix en cadascuna de les dotze estacions de l’any. Aquesta iniciativa destaca la importància de celebrar i preservar les tradicions gastronòmiques locals, adaptant-se als canvis estacionals i remarcant la diversitat d’ingredients autòctons. Mitjançant la fusió de la temporalitat dels aliments i la gastronomia, el projecte no només promou la sostenibilitat alimentària, sinó que també reforça la connexió entre la terra, la cultura i la taula catalana.

Durant aquests 12 mesos de l’any 2025, s’aniran duent a terme activitats que tindran com a protagonistes els 12 paisatges agroalimentaris que defineixen el territori català. Les actuacions que s’han de desenvolupar les proposen els ens locals de cada territori i s’executen en coordinació entre aquestes entitats, la restauració de la zona i la Generalitat de Catalunya. Se subvencionaran les actuacions que duen a terme les entitats de l’Administració local i els grups d’acció local, i es concediran fins a 250.000 euros per paisatge/mes.

D’altra banda, el projecte “Productes herois del rebost del patrimoni gastronòmic” té per objectiu implicar els sectors productors més representatius del nostre patrimoni gastronòmic en la celebració de la distinció a fi que pensin en quines necessitats tenen com a sector i trobin un projecte comú per satisfer-les. Cadascun dels sectors ha de proposar i dissenyar un projecte que vinculi el seu producte i la gastronomia tradicional catalana, que es desenvolupi durant l’any 2025, però que sigui amb vocació de perdurar en el temps i que tingui un impacte positiu tant en els productors com en la restauració. Se subvencionaran les actuacions que duen a terme les associacions/entitats representatives dels sectors agroalimentaris i gastronòmics, les cambres de comerç i els consells reguladors de DOP i IGP, i es concediran fins a 150.000 euros per producte.

Durant aquest mes de gener, s’obrirà la convocatòria per accedir a aquestes dues línies específiques de la Regió Mundial de la Gastronomia. Les dues línies s’emmarquen dins els ajuts per al foment i la protecció de la gastronomia catalana, que es presenten amb vuit línies d’ajut que volen millorar la identitat i l’autoestima alimentària, i així mateix ofereixen acompanyament i suport als projectes de valorització dels plats catalans i aquells que impulsen i difonen el paper essencial de la gastronomia tradicional catalana en la identitat alimentària del nostre país.

Els ajuts per al foment de la gastronomia estan alineats amb l’Estratègia alimentària de Catalunya.

Més informació a: https://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/alimentacio/gastronomia/ajuts-gastronomia/