Solà diu que cal adequar l'oferta pública de titulacions universitàries a la demanda social

El conseller troba incongruent que el Govern espanyol aprovi els decrets de grau i de postgrau abans de reformar la LOU

query_builder   17 novembre 2004 14:29

event_note Nota de premsa

Solà diu que cal adequar l'oferta pública de titulacions universitàries a la demanda social

El conseller troba incongruent que el Govern espanyol aprovi els decrets de grau i de postgrau abans de reformar la LOU

El conseller del DURSI, Carles Solà, va plantejar ahir la necessitat de definir una nova distribució del mapa de les titulacions universitàries a Catalunya que tingui en compte la demanda social dels diferents estudis. Segons Solà, aquesta reordenació de les titulacions és necessària perquè la universitat continuarà patint els efectes de la davallada demogràfica "com a mínim 10 anys més", per la qual cosa la demanda en algunes titulacions continuarà baixant. El conseller va fer aquesta reflexió en el decurs de la Conferència General del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), que es va reunir ahir a la UAB.

Solà es va mostrar partidari de redistribuir, concentrar o modificar aquelles titulacions amb escassa o molt baixa demanda, afavorint en els propers anys la programació de titulacions conjuntes entre diverses universitats catalanes o de fora. Segon Solà, "està molt bé que la universitat pública ofereixi estudis de qualsevol especialitat, però no té sentit oferir la mateixa titulació en 5 universitats diferents si no hi ha una demanda que ho justifiqui".

Solà va explicar també que aquest replantejament del nombre de titulacions universitàries "no es farà en detriment del suport que reben actualment les universitats públiques", atès que el nou sistema de finançament universitari es basarà en criteris de qualitat i eficiència que respectaran les especificitats de cada universitat i en què el nombre d’estudiants de nou accés deixarà de ser un dels elements bàsics a tenir en compte. Es tracta, va dir Solà, de "garantir l’equilibri territorial tot garantint també la coherència i la cohesió global de l’oferta universitària".

Pel que fa a la programació universitària del curs vinent, el conseller va demanar que les noves titulacions que vulguin impartir les universitats adoptin l’estructura del futur Espai Europeu d’Educació Superior (EEES), fixada a la declaració de Bolonya o, com a mínim, ja incorporin el sistema de crèdit europeu (European Credit Transfer System). De tota manera, Solà va insistir a criticar el Govern espanyol per la seva intenció d’aprovar els decrets reguladors dels estudis de grau i de postgrau (previst per a finals d’any) abans de dur a terme la reforma de la LOU, i amb la voluntat d’establir una durada de 4+1 anys quan la tendència comú a Europa és de 3+2 anys. El contingut dels decrets fet públic fins ara reforça una visió molt centralista i uniformitzadora de l’ensenyament superior, amb uns plans d’estudi de cada titulació molt controlats des del Govern de l’Estat i molt poc marge de maniobra per a les universitats.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined