El manual de Sistemes integrats de gestió està dirigit al personal directiu i tècnic de tot tipus d’entitat empresarial, sobretot de les petites empreses, i està dotat d’elements per facilitar l’entesa i la implantació dels sistemes SIG en la seva gestió. Permetrà millorar la competitivitat, especialment en les organitzacions que ja disposen d’algun sistema de gestió implantat i volen adaptar-se als nous requisits empresarials de la manera més eficaç. El manual es presenta com un document de referència, una eina que aborda, des d’una òptica eminentment pràctica, la implantació dels sistemes integrats de gestió a través d’un instrument informatiu i de recolzament.
El manual vol ajudar a entendre les oportunitats que representa per a les organitzacions l’assimilació d’un sistema únic de gestió que facilita la simplificació i l’eficiència, alhora que anima i dóna les guies necessàries per abordar un projecte d’integració.
El contingut [podeu llegir tot el manual aquí.]
El primer bloc (capítols de l’1 al 5), adreçat especialment als empresaris i els gestors d’empreses, pretén donar una primera visió sobre els aspectes que cal tenir en compte a l’hora d’iniciar un procés d’implantació d’un sistema integrat de gestió; les experiències empresarials, els avantatges i les dificultats i el plantejament directiu vers el sistema integrat de gestió (SIG). La part final d’aquest bloc (capítol 5) recau sobre les consideracions més importants que cal tenir en compte a l’hora d’abordar la implantació del sistema integrat de gestió; aspectes com ara els processos, les persones, la cultura organitzacional, l’anàlisi cost-benefici i la legislació són especialment remarcats.
El segon bloc (capítols 6 i 7), de marcat caire tècnic, ens mostra el desenvolupament d’un sistema integrat de gestió, el plantejament inicial del projecte, la seva implantació i els diferents enfocaments que hem de tenir en compte seguint una estructura PDCA. Aquesta part finalitza amb el procés d’auditoria i certificació integrada.
Al tercer i darrer bloc s’inclouen el glossari de termes, els exemples annexats i un qüestionari complet d’autodiagnosi integrat, i aquest treball conclou amb unes taules de correspondència entre els diferents estàndards.
Té una importància especial l’anàlisi que l’empresa fa de si mateixa respecte als requisits del teòric sistema integrat de gestió. El qüestionari d’autodiagnosi esdevé una eina tècnica fonamental per reflexionar sobre els punts forts i febles, respecte als requisits de les normes internacionals de gestió i sobre l’eficàcia del sistema de l’empresa.