S’ha posat en funcionament el servei de difusió dels programes de TV3 i C33 al centre de l’Aubaga Negra, al municipi de Coll de Nargó, a la comarca de l’Alt Urgell. Es tracta d’un centre de nova construcció que proporcionarà cobertura a les zones de Prats, Sallent i Boixols que presenten deficiències (50 habitants afectats), emetent els programes de TV3 i C33 pels canals 65 i 49, respectivament, de la banda UHF.

Aquesta actuació s’emmarca dins el Pla d’Actuació en Telecomunicacions de la Generalitat de Catalunya, més conegut com a projecte Microcom, que té com a principal objectiu l’ampliació de la cobertura de serveis bàsics de telecomunicacions (televisió de Catalunya, telefonia mòbil i accés ràpid a Internet) en les zones actualment més desfavorides i que, en particular pel servei de televisió, contempla l’actuació en més de 80 punts d’arreu del territori català. El desenvolupament del projecte s’articula en tres fases.

La primera fase del projecte, íntegrament acabada, va consistir precisament en l’elaboració d’estudis de detall a nivell comarcal de les actuals xarxes de telecomunicacions, així com de les deficiències del servei, amb l’objectiu de confeccionar mapes detallats i actualitzats dels serveis i infraestructures de telecomunicacions, i una caracterització geosocial dels diferents nuclis de població.

La segona fase, en el si de la qual s’integra l’actuació de Coll de Nargó, suposa el desenvolupament de proves pilot a tres comarques. Es va escollir una comarca de cadascuna de les tres zones territorials amb menys cobertura de serveis i infraestructures de telecomunicacions: a la Zona de l’Alt Pirineu, l’Alt Urgell; a les Comarques Centrals, el Solsonès; i a les Terres de l’Ebre, la Terra Alta. Les proves pilot d’abast comarcal i la valoració dels resultats obtinguts són la base a partir de la qual s’extrauran conclusions i s’estudiarà la possibilitat d’exportar les solucions aplicades a altres comarques del país, de manera que la planificació per a la posterior execució del pla d’actuació tingui unes bases realistes.

La darrera fase del projecte contempla el disseny, l’elaboració i l’execució d’un pla d’actuació en matèria de tecnologies de la informació i xarxes de telecomunicació sobre la totalitat del territori català. L’objectiu final del pla d’actuació és que els ciutadans i les empreses de Catalunya tinguin accés a un servei de telecomunicacions més complert que l’Universal, que inclogui la telefonia bàsica (substitució de les línies TRAC), l’accés a internet (amb un estàndard mínim de qualitat), l’ampliació de la cobertura de telefonia mòbil i la recepció dels programes de ràdio i televisió de la Generalitat de Catalunya. En aquest sentit, l’execució efectiva i correcta d’aquest pla requereix una col·laboració intensa entre les diferents administracions (Generalitat, Diputacions, Consells Comarcals i Ajuntaments) i d’aquestes amb les operadores i els proveïdors d’infraestructures