Andreu Mas-Colell ha presidit aquest matí la sessió “Qui compra i ven tecnologia a Catalunya: el mercat d’R+D”, en el marc de la Jornada dels Economistes 2002 que s’ha fet a l’hotel Fira Palace de  Barcelona. En la seva intervenció, el conseller del DURSI ha manifestat que moltes vegades les polítiques de foment a la recerca no estan prou coordinades amb els estímuls fiscals.

Segons Mas-Colell –que ha explicat quines mesures s’estan prenent des de l’Administració per impulsar la recerca- encara és aviat per valorar els efectes de la política d’incentius fiscals, que tan bons resultats ha donat en altres països. Gràcies als incentius fiscals, un país com Canadà, per exemple, s’ha pogut situar entre els països capdavanters del món en quantitat i qualitat de recerca.

El conseller ha començat la seva intervenció analitzant la realitat d’internacionalització de la recerca actual i la necessitat, no només de comprar, sinó de vendre tecnologia a qualsevol país del món. En aquest sentit, ha posat com a exemple Finlàndia, un país amb una població i característiques semblants a les de Catalunya, però que destina el doble de diner públic i sis vegades més de diner privat a R+D.

Mas-Colell també ha parlat sobre les polítiques públiques destinades a intensificar la recerca a les empreses, com ara els mecanismes per afavorir la creació de centres de recerca corporativa i els programes d’incorporació de doctors i tecnòlegs a les empreses. En aquest punt, el conseller s’ha felicitat pels resultats de la segona convocatòria del programa Torres Quevedo, que permetrà la incorporació de 37 científics a departaments de recerca d’empreses catalanes. Finalment, Mas-Colell s’ha referit al repte de l’Administració per aconseguir que les multinacionals instal·lades a Catalunya facin la transició a la recerca intensiva.

Després del conseller, han intervingut com a ponents el director regional a Catalunya de Siemens, S.A, Vicenç Aguilera; el cap de Desenvolupament de Negoci d’Almirall Prodesfarma, Carles Domènech; el gerent de l’Àrea d’Innovació Tecnològica del CIDEM, Raimon Albiol; el director del Centre de Transferència de Tecnologia de la UPC, Josep Jofre; i el director general del Parc Científic de Barcelona, Màrius Rubiralta