El Centre d’Innovació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM), adscrit al departament de Treball i Indústria de la Generalitat de Catalunya, ha anunciat el tancament d’una nova operació empresarial, la primera d’aquest any, amb capital concepte. A través d’aquesta línia de finançament que proporciona la Generalitat a les universitats, l’empresa Genaker ha rebut una inversió de fins a 100.000 euros per part de La Salle Enginyeria, centre que pertany a la Universitat Ramon Lllull.
Amb el tancament d’aquesta nova operació, ja són set les empreses que compten des del 2003 amb aquest fons de capital risc. Des de la Universitat Politècnica de Catalunya van tancar-se durant l’any passat tres operacions (Open Wired, Engisoft i Baolab Microsystems) i des de La Salle Enginyeria tres més (Vida Software, DAEM i Voz Telecom).
Un ‘software’ de base innovador per al sector turístic
Genaker va fundar-se el mes d’abril del 2003 amb l’objectiu d’aprofitar l’experiència i el coneixement del seu equip, conformat per exempleats de Nokia, amb una gran experiència sobre tecnologies i models de negoci wireless, per aplicar-los al mercat espanyol i del sud d’Europa. En l’actualitat disposa d’una plantilla de 8 persones.
Amb un capital social de més de 83.000 euros, aquesta empresa centra la seva activitat en la realització d’un software de base, una plataforma multitecnologia per a la comunicació entre grups o comunitats mòbils enfocat a Proveïdors de Serveis d’Aplicacions Mòbils (xASPs). Atesa la complexitat i el volum de la inversió d’aquest projecte, i amb l’objectiu d’establir aliances amb el canal, Genaker ha centrat el llançament d’aquesta nova plataforma en el sector turístic.
Entre els principals avantatges d’aquesta plataforma destaca la seva facilitat d’integrar diferents tecnologies existents com les aplicacions de conferència telefònica, missatgeria de grup, polítiques de seguretat, màrqueting directe, i moltes altres utilitats.
Amb el fons aportat per La Salle Enginyeria, l’empresa pretén dur a terme el desenvolupament tecnològic d’aquesta plataforma, així com augmentar la seva plantilla fins a 12 treballadors.
Impulsar la transferència tecnològica entre universitat i empresa
Capital Concepte és un instrument financer impulsat per la Generalitat, que concedeix fins a 100.000 euros a les universitats catalanes que disposen d’un trampolí tecnològic perquè aquestes tutelin la realització de projectes empresarials de base tecnològica que sovint no troben recolzament financer en la seva fase llavor. L’objectiu és fomentar el naixement de projectes universitaris de qualitat, incrementant la capacitat financera dels emprenedors.
Durant aquests darrers tres anys, la Generalitat ha impulsat la creació de 65 empreses de base tecnològica a través del Capital Concepte. Tot plegat, ha suposat una inversió superior a 6,5 milions d’euros.
A banda de Capital Concepte, el CIDEM participa en altres fons de capital risc que van dels 0 als 2 milions d’euros per finançar projectes empresarials innovadors. Són Invertec (fins a 300.000 euros), per a inversions en les etapes inicials de la vida d’una empresa; Invernova (fins a 1 milió d’euros), per a inversions en empreses innovadores en fase inicial, i Invercat (fins a 2 milions d’euros), per a empreses catalanes en projectes d’internacionalització. Fins al 2004, la Generalitat té previst destinar 10 milions d’euros a través d’aquests instruments, que serviran per recolzar fins a un centenar d’empreses de base tecnològica que es trobin en fase de capital llavor.