Una comissió de seguiment del català, formada per una trentena d’experts en la matèria dels Països Catalans, s’encarregarà a partir d’ara d’avaluar la situació de la llengua en cinc àmbits concrets: cultura i educació; coneixement i ús; noves migracions; tecnologies de la informació i comunicació; i metodologia docent. Aquesta  comissió s’ha donat a conèixer avui en el marc de la presentació de les actes del 3r Simposi sobre ensenyament del català a no catalanoparlants, que va tenir lloc a Vic el 2002. La seva creació és una iniciativa del Comitè organitzador del Simposi i el seu objectiu serà vetllar perquè les accions apuntades en les seves conclusions es vagin duent a terme.

El conseller del DURSI, Carles Solà, que ha presidit l’acte acompanyat pel secretari de Política Lingüística, Antoni Mir, s’ha felicitat per la creació d’aquesta Comissió i ha manifestat el seu suport a les mesures que es proposaven en el 3r Simposi. Aquestes mesures advoquen, entre d’altres, per la construcció d’un model propi d’educació multilingüe a partir d’una reflexió conjunta dels països de parla catalana; l’establiment de polítiques que garanteixin la presència del català en els recursos informàtics de tot tipus; la implicació de les administracions públiques en el desenvolupament de noves metodologies per a l’aprenentatge del català; i l’adequació dels programes d’immersió lingüística als nous reptes que es plantegen.

La Comissió de seguiment del català serà permanent i constarà d’una Comissió executiva, integrada per membres de l’organització del Simposi (Generalitat i Universitat de Vic), i d’una Comissió assessora, amb representants de diferents institucions dels Països Catalans vinculades a l’estudi de la llengua. El primer Simposi es va fer a Vic l’abril de 1981, i s’hi va denunciar la situació del català en el sistema educatiu. En el segon Simposi, el 1991, es van constatar els bons resultats dels programes d’immersió lingüística.