Organitzada per la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya i el Consolat General Britànic a Barcelona, avui ha tingut lloc la Jornada sobre ràdio digital (DAB). Aquest esdeveniment ha congregat diverses personalitats del món de la ràdio, tant pública com privada, l’administració, els importadors i distribuïdors, els manufacturers i altres sectors relacionats amb el DAB a Catalunya. Per la part britànica cal destacar la presència de representants de les corporacions de regulació i indústria del DAB, organitzacions de radiodifusió, manufacturers i empreses de desenvolupament de software i hardware.
L’obertura de la jornada va ser a càrrec de Geoffrey Cowling, cònsol general de sa Majestat Britànica, i Jordi Alvinyà, secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, després de la qual van tenir lloc les ponències, que tractaran des de temes relacionats amb la regulació fins a la creació de continguts, segons el següent programa:
Josep Ramon Ferrer Escoda, director de l’Àrea de Xarxes i Serveis de Telecomunicacions de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació: La ràdio digital a Catalunya
Antoni Ribas, cap de Tècnica i Explotació de Catalunya Ràdio: El projecte DAB a Catalunya Ràdio
David Vick, Radio Authority: Licensing Digital Radio in the UK
Quentin Howard, Digital One: Commercial Business Models
Richard Waghorn, BBC: BBC Digital Radio Services
Colin Crawford, Pure Digital: Launching DAB into the Mainstream
Mike Spencer, Digital Radio Development Bureau: DAB, The Chain Reaction
Matthew Honey, Unique Interactive: Data Opportunities and Content Creation
Les ponències acabaren amb una taula rodona, a la qual participaren Josep Ramon Ferrer Escoda i Antoni Ribas, per la part catalana, i Quentin Howard, Richard Waghorn i David Vick, per la britànica. La taula rodona va permetre que els assistents formulessin les seves preguntes, tant pel que fa a qüestions de caire regulatiu (normativa tant al Regne Unit com a Catalunya), com des d’un punt de vista més comercial o de negoci (v. gr. efectes de l’expansió de la ràdio digital sobre les emissores tradicionals). Tot seguit va tenir lloc la visita dels stands de productes britànics DAB, una oportunitat de conèixer de primera mà la tecnologia que, en gran mesura, ha permès l’abaratiment dels receptors al Regne Unit i, en conseqüència, l’augment de la demanda per part dels consumidors. La jornada va finalitzar amb un dinar.
Aquesta jornada ha estat una oportunitat única perquè representants dels sectors relacionats amb la ràdio digital a Catalunya hagin establert contacte amb els seus homòlegs britànics, i viceversa, inaugurant un camí de diàleg i cooperació que serà beneficiosa per a l’extensió i consolidació de la tecnologia DAB al nostre país.
Mentre a Catalunya, per bé que s’ha avançat molt en el camp de la regulació i el subministrament de cobertura, encara hi ha un problema de demanda real del servei per part dels usuaris; aquest escull s’ha anat superant al Regne Unit, demostrant que l’abaratiment dels receptors genera immediatament demanda entre els potencials oients, que veuen grans avantatges en aquesta nova tecnologia (major ventall de programes, facilitat per triar allò que es vol escoltar i sintonitzar, millor qualitat de so, xarxa de freqüència única, etc.). La demanda del servei genera automàticament la creació de continguts, que generen, pel seu atractiu, encara més demanda. Conèixer l’experiència britànica pot ser molt útil per a Catalunya, on les condicions de possibilitat que es produeixi un procés semblant al del Regne Unit són molt grans.
Actualment Catalunya, amb cinc emplaçaments, té una cobertura de DAB-Terrenal (o terrestre) del 42,11% del territori i el 86,5% de la població i la previsió per al 2004 és que s’arribi als 20 emplaçaments, la qual cosa significaria el 57,7% del territori i 95,3% de la població. Pel que fa a la regulació de la ràdio digital, el 1999 es va aprovar el Pla Tècnic Nacional de Radiodifusió Sonora Digital Terrenal, pel qual es van adjudicar deu concessions d’àmbit estatal amb capacitat de desconnexió i dues sense capacitat de desconnexió. A Catalunya (Acord de Govern de 20 de març de 2001) existeixen sis programes sense possibilitat de desconnexió, sis programes amb capacitat de desconnexió provincial i sis amb capacitat de desconnexió regional per a gestió comercial, a més de dos canals múltiplex pendents de concurs públic i d’altres addicionals per a les regions amb més densitat de població. També està en marxa una proposta de planificació de DAB-T local, tant des del Ministeri de Ciència i Tecnologia (freqüències ubicades a la banda L), com des de la Generalitat de Catalunya (canal múltiplex per agrupament de municipis i de comarques). Finalment, per Acord de Govern de 22 d’octubre de 2002, s’aprova el plec de clàusules administratives per a la concessió de la gestió indirecta del servei públic de radiodifusió sonora digital terrestre.
Tanmateix el creixement i la consolidació d’aquest servei depèn en gran mesura dels propis usuaris. Al Regne Unit, els consumidors poden escollir entre gairebé trenta receptors diferents, fabricats per empreses diferents. Hi ha productes per a ús a la llar, al cotxe, al PC i de forma portàtil; que es poden trobar a més de 2000 botigues a les ciutats més importants del país, a través de detallistes d’equips d’alta fidelitat, cadenes especialitzades, grans magatzems i venda per catàleg i per Internet. El preu del producte ha baixat ràpidament l’últim any ja que la tecnologia xip de tercera generació ha facilitat la producció en massa de receptors més petits, barats i amb menys consum energètic. Avui dia les ràdios digitals DAB es poden comprar per només 99 lliures (149€), i receptors estèreo DAB/AM/FM/CD amb dos altaveus, i que operen amb bateria, per unes 129 lliures (223€).
Tant la BBC com la ràdio comercial recolzen plenament aquest mitjà, i treballen junts a través d’una entitat comercial anomenada DRDB (Digital Radio Development Bureau) perquè creixi el mercat genèric DAB. Fa amb prou feines un any la situació era ben diferent. Els preus eren alts, hi havia poc estoc i el coneixement del consumidor era gairebé inexistent. Per introduir-se en el mercat, la DRDB subvencionava la producció d’un número limitat d’aparells de ràdio per endollar, de l’estil dels que s’usen a la cuina. Es van vendre per només 99 lliures en 8 llocs del Regne Unit i es van esgotar en tan sols una hora. Havent constatat la demanda comercial, els fabricants no van trigar a baixar els preus i a expandir la gamma de productes disponibles. Per a finals del 2002, la DRDB espera que la penetració de les ràdios digitals DAB s’hagi, almenys, duplicat, i que es duplicarà de nou el 2003.
La indústria de la ràdio digital britànica és optimista i entusiasta en relació amb el futur de DAB, i aquesta jornada ha pogut compartir la seva iniciativa amb els representants del sector a Catalunya, que probablement podran adoptar algunes idees de l’exemple britànic i estudiar fins i tot la importació d’alguns productes que han resultat competitius. És en el marc de les relacions internacionals que el projecte de consolidació de la ràdio digital, com tants altres temes, pot prendre l’embranzida necessària, amb l’objectiu primordial d’oferir als ciutadans de Catalunya un nou servei de gran qualitat i amb infinites possibilitats.
Per a més informació:
Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació
Tel.: 93 363 83 60
Correu electrònic: eroure@correu.gencat.es; iginer@correu.gencat.es