La Generalitat de Catalunya, a través del Centre d’Innovació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM), ha apostat fortament per la creació de xarxes per aprofitar i desenvolupar la capacitat de les universitats i centres d’innovació tecnològica existents a Catalunya i accelerar el procés de transferència de coneixement i tecnologia d’aquests centres a les pimes catalanes.
El CIDEM compta amb quatre xarxes que reflecteixen diferents maneres de dur a terme aquesta transferència tecnològica. Són la Xarxa de Centres de Suport a la Innovació Tecnològica (Xarxa IT), la Xarxa de Trampolins Tecnològics (Xarxa TT), la Xarxa de Promotors de la Propietat Intel•lectual i Industrial (Xarxa PPI) i la Xarxa d’Assessors Tecnològics (Xarxa AT).
Amb l’objectiu de donar a conèixer les interrelacions existents entre aquestes quatre xarxes, així com els bons resultats obtinguts des de la seva creació i els projectes de futur, el CIDEM celebra durant el dia d’avui (dijous, 15 d’abril) la V Reunió Anual de Xarxes de Transferència de Coneixement i Tecnologia.
Xarxa IT
Pionera a l’Estat espanyol, la Xarxa de Centres de Suport a la Innovació Tecnològica (Xarxa IT) va posar-se en marxa l’any 1999 a partir de la signatura d’un conveni entre el CIDEM, la Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació Tecnològica (CIRIT) i nou universitats catalanes.
En l’actualitat, la Xarxa IT està formada per 69 proveïdors tecnològics –5 centres tecnològics, 60 centres universitaris, 3 empreses i 1 centre de recerca– amb capacitat de prestar serveis d’R+D a les empreses.
El creixement de la Xarxa IT durant aquests tres anys de funcionament ha suposat per part del CIDEM una inversió de prop de 10 milions d’euros. Pel que fa als ingressos obtinguts pels centres que engloben aquesta Xarxa, han facturat l’any 2003 uns 37 milions d’euros com a proveïdors de tecnologia (50% a empreses i 50% a projectes públics d’R+D), xifra que representa la cinquena part del total de la subcontractació d’R+D a Catalunya. La mitjana d’ingressos per centre és de 530.000 euros.
Xarxa PPI
Relacionada amb la Xarxa IT, el CIDEM va crear la tardor del 2002 la Xarxa de Promotors de la Propietat Industrial Intel•lectual (Xarxa PPI). Formada per un grup de promotors i promotores, aquesta xarxa té com a funcions principals sensibilitzar els investigadors universitaris sobre la protecció de la innovació a la universitat i ajudar a explotar el coneixement a través de llicència i/o venda de patents i coneixement.
A més del CIDEM, aquesta Xarxa està cofinançada per la Universitat de Barcelona (UB), Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i Universitat de Girona (UdG). El 2004 s’incorporen la Universitat Ramon Llull (URL) i la Universitat Rovira i Virgili (URV).
Xarxa AT
L’any 2002 el CIDEM va desplegar amb la col•laboració d’associacions empresarials la Xarxa d’Assessors Tecnològics. La xarxa està formada actualment per 13 assessors tècnics amb un ampli coneixement del teixit industrial català en diferents sectors i àmbits tecnològics.
Actualment hi ha tretze assessors distribuïts segons tecnologies i/o sectors que tenen com a objectiu ajudar l’empresa a innovar per guanyar competitivitat mitjançant els projectes d’innovació. Els assessors aporten informació i consell sobre gestió de projectes d’innovació i específicament d’R+D, propietat intel•lectual, creativitat i cerca de nous productes i processos.
Els resultats del 2003 són de més de 800 empreses visitades que han generat 130 projectes d’innovació empresarial. La Xarxa AT està estretament vinculada a la Xarxa IT, escolta la necessitat de l’empresa i la fa arribar als proveïdors tecnològics.
Xarxa TT
La Xarxa de Trampolins Tecnològics va néixer el 2001 arran de la signatura de convenis entre el CIDEM, cinc universitats catalanes –UPC, UAB, UB, La Salle i UdG– i dues escoles de negoci –ESADE i IESE–, coordinats amb el Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació (DURSI) per a la creació de centres d’emprenedoria que es dediquessin a atraure els emprenedors de base tecnològica catalans i estrangers, i els donessin l’assessorament necessari en la creació d’empreses.
Els tres primers anys, el CIDEM ha invertit uns 3 milions d’euros en la Xarxa TT, i ha analitzat 575 projectes, 69 dels quals han aconseguit recolzament financer a través de les ajudes en capital concepte per un valor total de 6 milions d’euros.
Aquests projectes han permès l’existència de 298 llocs de treball per tècnics altament qualificats, i han generat 46 patents d’àmbit internacional. A més, 12 d’aquests projectes han estat recolzats pels crèdits NEOTEC atorgats pel Ministeri de Ciència i Tecnologia a través del CDTI (Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial), i 20 han aconseguit finançament per part d’operadors privats, xifres que avalen la qualitat tècnica dels projectes sorgits de la Xarxa TT.