La Setmana de la Ciència (SC’02), que enguany arriba a la setena edició, agrupa més de 400 actes de difusió del coneixement científic i tecnològic, que es desenvoluparan a 95 localitats d’arreu de Catalunya. Sota el lema de "Viu la Ciència!", la Setmana pretén acostar a la societat aquesta disciplina d’una forma atractiva i comprensible. Totes les activitats es faran a museus, centres de recerca, universitats i d’altres institucions culturals i científiques.

La Setmana de la Ciència està impulsada per la Fundació Catalana per a la Recerca (FCR), el DURSI i el Cercle d’Amics de la Ciència, juntament amb les 11 universitats de Catalunya, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), el Departament d’Ensenyament, el Departament de Cultura i l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), amb la col·laboració del Canal 33, els auspicis de la UNESCO, i el suport i la participació de més de 300 entitats, museus i institucions relacionades amb el món cultural i científic de Catalunya.

Des de fa set anys, la Setmana de la Ciència es fa al mes de novembre. Aquest mes no ha estat escollit a l’atzar, sinó per la coincidència amb el dia de Sant Albert Magne, el 15 de novembre -patró de moltes facultats de Ciències, especialment les de Química. De fet, Sant Albert Magne va morir als 74 anys, un 15 de novembre de 1280, després de ser considerat ja en la seva època com l’home que "sabia tot el que es podia saber". Entre d’altres especialitats, era geògraf, filòsof, astrònom, físic, químic i teòleg. Aquest gran exponent de la cultura científica representa, en certa manera, l’esperit de la Setmana de la Ciència: apropar la ciència i la tecnologia al públic en general, incrementant d’aquesta manera la cultura científica de la societat catalana.

Acte inaugural al Parlament

El dia 8 de novembre tindrà lloc, a la seu del Parlament de Catalunya, l’acte d’inauguració de la 7a Setmana de la Ciència. El president del Parlament, Joan Rigol, farà d’amfitrió, i el catedràtic de Prehistòria de la URV, Eudald Carbonell, pronunciarà una conferència amb el títol de "Construïm la humanitat des de la ciència".

A més de les tradicionals jornades de portes obertes a la majoria de museus catalans, l’edició d’enguany inclou el cicle "La tardor de la biodiversitat", organitzat per l’ICUB, i el concurs "Loto-eureka", organitzat per l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC). Aquest darrer és un concurs de divulgació científica per internet adreçat a aficionats i professionals de la ciència i la comunicació científica (www.acccnet.org).

Entre les múltiples activitats de la Setmana, destaquen els tallers temàtics sobre àmbits diversos, el VII Concurs de Webs per a Escoles, conferències, cursos d’introducció a l’observació meteorològica i astronòmica, jornades i congressos com el I Congrés Català de Salut Mental del Nen i l’Adolescent organitzat per l’Hospital Sant Joan de Déu, i diferents projeccions de cinema organitzades pel Museu del Cinema de Girona.

Premi Fundació Catalana per a la Recerca

Un dels elements destacats de la Setmana de la Ciència serà l’acte de lliurament del XIII Premi Fundació Catalana per a la Recerca, que tindrà lloc el proper dimecres, 13 de novembre, al Palau de la Generalitat, sota la presidència de Jordi Pujol. Els guardonats "ex aequo" d’aquest any, que per primera vegada inclouen una dona, són la Dra. Creu Casas i Ricart, pel seu mestratge personal i la seva dedicació intensa i continuada a la recerca en el camp de la brioflora dels Països Catalans, i el Dr. Josep Mª Font i Rius, pel seu treball efectuat com a historiador i jurista sobre aspectes fonamentals del dret català, principalment sobre el règim municipal medieval i les cartes de població que originaren els nuclis de població, viles i ciutats de Catalunya.

El programa complet de la 7a Setmana de la Ciència el podeu consultar a: www.setmanaciencia.org.

Nota: L’activitat "Salta per la Ciència" ha estat suspesa com a mostra de condol amb les víctimes del terratrèmol que ha afectat una escola al poble italià de San Giuliano di Puglia.