El Centre d’Innovació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM), adscrit al departament de Treball i Indústria de la Generalitat de Catalunya, ha anunciat el tancament de quatre operacions empresarials amb Capital Concepte. A través d’aquest fons de finançament, les empreses Baolab Microsystems, Vida Software, DAEM i Voz Telecom han rebut una inversió de 387.200 euros per part de la Universitat Politècnica de Catalunya i La Salle Enginyeria, adscrita a la Universitat Ramon Llull.
La nova línia de finançament Capital Concepte creada recentment pel CIDEM atorga fins a 100.000 euros a les universitats catalanes que vulguin invertir en projectes empresarials de base tecnològica que es trobin en una fase inicial. L’objectiu és dotar de més recursos a aquestes empreses en el moment de la seva constitució i augmentar la capacitat de les universitats catalanes de transformar en riquesa l’important estoc de coneixement científic i tecnològic acumulat en els darrers anys.
Amb aquestes quatre operacions, ja són sis les empreses que compten amb aquest fons de capital risc. Recentment, la Universitat Politècnica de Catalunya va tancar dues operacions amb Open Wired i Engindat.
Projectes innovadors i tecnològics
Recolzada pel programa Innova de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) amb 100.000 euros, Baolab Microsystems centra la seva activitat en el disseny de sistemes microelectromecànics (MEMS) a través d’un dispositiu d’invenció pròpia, que és un ’micro-relé electrostàtic de baixa tensió’. Aquest sistema innovador permetrà la miniaturització de molts circuits, obtenint-se xips que es col·locaran en l’interior de molts aparells electrònics. En aquesta mateixa línia, la UPC ja ha col·laborat amb el CIDEM en la creació de les empreses Open Wired i Engindat.
D’altra banda, La Salle ha invertit 97.200 euros en Vida Sofware, un proveïdor d’infraestructures de software que té com a funció principal la interacció natural amb aplicacions informàtiques per facilitar l’accés a la tecnologia per part de l’usuari final. A través d’aquesta nova tecnologia, l’empresa pretén eliminar la principal barrera de les aplicacions mòbils: la dificultat del seu ús.
Una altra de les empreses de base tecnològica recolzada per La Salle, amb 90.000 euros, és DAEM Interactive (Desenvolupament d’Aplicacions i Esdeveniments Multimedia), que centra la seva activitat en la investigació i el desenvolupament d’aplicacions de Realitat Augmentada, una nova tècnica derivada de la realitat virtual que reprodueix elements digitals en un entorn real. La facilitat d’ús d’aquesta nova tecnologia, així com la seva flexibilitat i versatilitat, ofereix múltiples possibilitats a aquesta empresa, que en l’actualitat investiga la seva aplicació en l’àrea de l’arquitectura i l’urbanisme.
La quarta i última empresa és VozTelecom Sistemas. Recolzada també per La Salle, amb 100.000 euros, aquesta empresa del sector d’Internet i telecomunicacions destaca principalment pel desenvolupament d’una plataforma innovadora (J2EE) destinada a la prestació de serveis de comunicació multimèdia en xarxa de dades, integrats en aplicacions web i interoperables amb els protocols estàndard de la indústria.
Impulsar la transferència tecnològica entre universitat i empresa
L’impuls d’eines de transferència tecnològica entre universitat i empresa és una actuació que s’emmarca dins dos dels dels cinc programes que integren el Pla d’innovació de Catalunya. D’una banda, el Programa de mercat tecnològic, que, amb un pressupost de més de 60 milions d’euros, fomenta el desenvolupament de la subcontractació de tecnologia entre empresa i universitat i la llicència de patents. De l’altra, el Programa de foment a la creació d’empreses de base tecnològica, amb un pressupost de més de 25 milions d’euros, centra els seus esforços en el desenvolupament de la generació d’empreses sorgides (spin-off), majoritàriament d’universitats.
A banda de Capital Concepte, el CIDEM participa en altres fons de capital risc que van dels 0 als 2 milions d’euros per finançar projectes empresarials innovadors. Són Invertec (fins a 300.000 euros), per a inversions en les etapes inicials de la vida d’una empresa; Invernova (fins a 1 milió d’euros), per a inversions en empreses innovadores en fase inicial, i Invercat (fins a 2 milions d’euros) per a empreses catalanes en projectes d’internacionalització. Fins al 2004, la Generalitat té previst destinar 10 milions d’euros a través d’aquests instruments que serviran per recolzar fins a un centenar d’empreses de base tecnològica que es trobin en fase de capital llavor.