Aquestes són les conclusions de les II Jornades Universitàries sobre “Mobilitat estudiantil i llengua”, organitzades pel DURSI, que han tingut lloc ahir i avui a Castelldefels.

Constatem:

- Que estem en una època en què s’acceleren els processos històrics i, per tant, el temps en què es guanya o es perd una llengua.

- Que vivim una situació de multilingüisme que previsiblement s’incrementarà en el futur.

- Que la complexitat actual, en un món en el qual s’estan discutint les noves formes de sobirania política, econòmica i cultural, demana repensar el model lingüístic vigent.

- Que la universitat té un paper central en el manteniment de la llengua i, alhora, la llengua és un element de cohesió i d’impuls del nostre sistema universitari. El català esdevé imprescindible per difondre la marca Catalunya, que ha de ser un element diferenciador, atractiu i de qualitat en el marc europeu de l’ensenyament superior.

- Que hem de canviar la concepció de la llengua com a problema i entendre-la com a recurs, el recurs més important al nostre abast. Així mateix, la mobilitat ha de ser considerada com una oportunitat d’internacionalització del sistema universitari català.

- Que aprendre català és adquirir un nou coneixement. Adquirir nous coneixements és l’objectiu de tots els universitaris.

Proposem:

- Aprofundir en la política lingüística universitària catalana a través d’un pla estratègic per a la llengua.

- Determinar els àmbits i la presència que les diferents llengües han de tenir a les universitats. El català com a llengua pròpia del país ha de ser-hi hegemònica. És per això que cal assegurar la capacitació lingüística suficient del professorat.

- Millorar la política d’informació i fer visible la marca Catalunya, tant internament a les universitats com en la seva projecció exterior. Per això és necessari fomentar el treball conjunt i continuat entre universitats i administracions públiques.

- Fer del sistema universitari de Catalunya un model integrador de referència dins del nou espai europeu d’educació superior.

- Continuar millorant la difusió interna i externa dels recursos i materials existents per a l’acollida dels alumnes de fora de l’àmbit lingüístic català.

- Potenciar les polítiques de promoció del voluntariat lingüístic i dels programes d’acollida lingüística com un element indispensable per a la integració dels estudiants de fora de Catalunya.

- Per concretar aquestes conclusions i donar-hi continuïtat, la Direcció General d’Universitats i el s serveis lingüístics universitaris, en la línia de cooperació mantinguda en els últims anys, desplegaran tècnicament aquestes propostes i les posaran en consideració de la Comissió de Política Lingüística del Consell Interuniversitari de Catalunya.