Aquesta tarda s’ha reunit a Barcelona la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), amb la presència dels rectors i els presidents dels consells socials de les universitats catalanes. El tema principal de debat ha estat el mapa de noves titulacions que les universitats impartiran a partir del curs vinent, que finalment ha rebut l’informe favorable de totes les universitats, amb l’abstenció de la UVic i l’absència de la UB.
El conseller del DURSI, Carles Solà, ha agraït l’esperit de col·laboració de les diferents universitats i l’esforç per acordar una proposta que satisfés globalment totes les parts. Cal recordar que malgrat que la decisió final correspon al conseller, aquest va deixar clar des del primer moment que la seva intenció era arribar a una proposta mínimament consensuada.
També va quedar clar que aquesta proposta havia de ser obligatòriament “de mínims”, atesa la situació de davallada demogràfica de les universitats catalanes i les perspectives immediates de canvi radical en l’estructura dels estudis que planteja l’entrada en funcionament de l’Espai Europeu d’Educació Superior (Declaració de Bolonya). En el cas de les universitats de fora de Barcelona, la proposta és una mica més àmplia en virtut de la voluntat del DURSI de garantir l’equilibri territorial del sistema universitari català.
Finalment, les titulacions que el conseller del DURSI presentarà properament al Consell Executiu de la Generalitat per a la seva aprovació definitiva són les següents:
Universitat de Barcelona (UB):
Ciències Polítiques i de l’Administració (1r cicle)
Universitat Autònoma de Barcelona (UAB):
Integració de l’Enginyeria Tècnica Industrial, especialitat Química Industrial (Escola Universitària Politècnica de Medi Ambient de Mollet del Vallès)
Universitat Politècnica de Catalunya (UPC):
Enginyeria de Mines (2n cicle - Manresa)
Universitat Pompeu Fabra (UPF):
Publicitat i Relacions Públiques
Universitat Rovira i Virgili (URV):
Biotecnologia (de manera conjunta amb la UdL)
Universitat de Girona (UdG):
Integració de Publicitat i Relacions Públiques (Escola Universitària de Ciències de la Comunicació)
Arquitectura
Universitat de Lleida (UdL):
Nutrició Humana i Dietètica
Biotecnologia (de manera conjunta amb la URV)
Arquitectura Tècnica
Dos màsters de Veterinària en àmbits d’interès per al sector de la ramaderia: Sanitat Veterinària i Indústries Agroalimentàries i Veterinària (impartició conjunta a Lleida entre l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de la UdL i la Facultat de Veterinària de la UAB)
Universitat Oberta de Catalunya (UOC):
Publicitat i Relacions Públiques (2n cicle)
Enginyeria Tècnica de Telecomunicacions (Telemàtica)
Universitat Internacional de Catalunya (UIC):
Comunicació Audiovisual
A més a més, properament es determinarà entre la URV i la URL la posada en marxa d’una titulació d’Arquitectura i una d’Arquitectura Tècnica a Tarragona/Reus.
També s’ha acordat iniciar la primera fase del Campus de les Terres de l’Ebre, que permeti, com a mínim, oferir a preu públic els ensenyaments que ofereixen els centres adscrits actualment.
Exceptuant els dos màsters esmentats de la UdL, la programació de la resta de màsters per al 2005-06 se centrarà en aquells que hagin estat o puguin ser admesos com a Erasmus Mundus, un cop el Govern espanyol hagi publicat el Decret de postgrau.